Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Διαβάζοντας… «Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου»

(και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες)

Της Philippa Perry

 

Η Philippa Perry, ψυχοθεραπεύτρια, αποκαλύπτει τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι για να δημιουργήσουμε καλύτερες σχέσεις.

«Είτε σας ενδιαφέρει να καταλάβετε πως σας διαμόρφωσε η ανατροφή σας, είτε αναζητάτε τρόπο για να διαχειριστείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας, είτε θέλετε να στηρίξετε τον σύντροφό σας, σε αυτές τις σελίδες θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς και ρεαλιστικές συμβουλές» (από το οπισθόφυλλο).

Η ψυχοθεραπεύτρια χωρίς ίχνος επίκρισης περιγράφει πώς μπορούμε να πετύχουμε τις καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους που κατέχουν σημαντική θέση στη ζωή μας.

«Το παρελθόν μας επιστρέφει και μας εκδικείται –τόσο εμάς όσο και τα παιδιά μας.

Ένα παιδί χρειάζεται ζεστασιά και αποδοχή, σωματική επαφή, τη φυσική σας παρουσία, αγάπη αλλά και όρια, κατανόηση, παιχνίδι με παιδιά και ενηλίκους, παρηγοριά όταν νιώθει απειλή ή δυσφορία, και φυσικά τον χρόνο και την προσοχή σας. Αν και ακούγεται απλό, δεν είναι καθόλου απλό…».

Σημαντικό ρόλο παίζει πως οι ίδιοι οι γονείς βίωσαν τη βρεφική και παιδική ηλικία. «Αν δεν εξετάσουμε τον τρόπο που μεγαλώσαμε και την κληρονομιά που λάβαμε από τους γονείς μας, είναι σίγουρο ότι το παρελθόν θα επιστρέψει και θα μας εκδικηθεί. Πόσες φορές δεν έχετε ανοίξει το στόμα σας να μιλήσετε και συνειδητοποιείτε ότι ακούτε τα λόγια της μητέρας σας;» (σελ. 20).

«Αυτό που θέτει εμπόδια στη σχέση μας με το παιδί μας είναι συνήθως η δικά μας έλλειψη αυτοπεποίθησης, η απαισιοδοξία, οι άμυνές μας και ο φόβος να αντιμετωπίσουμε έντονες συγκινήσει που μπλοκάρουν τα συναισθήματά μας. Μπορεί μάλιστα, ειδικότερα σε ότι έχει να κάνει με το παιδί μας, το μπλοκάρισμα αυτό να οφείλεται και σε όσα μας εκνευρίζουν στη συμπεριφορά του, οι προσδοκίες μας και οι φόβοι που μας κυριεύουν. Ο καθένας από μας δεν είναι παρά ένας κρίκος τη μακριά αλυσίδα που μας δένει με το παρελθόν μας αλλά και με το μέλλον.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να μάθουμε πώς να αναδιαμορφώσουμε τη σύνδεση με το παρελθόν και αυτό κατά συνέπεια θα βελτιώσει τη ζωή των παιδιών μας αλλά και των δικών τους παιδιών αργότερα» (σελ. 20-21).  

Πηγή:

Philippa Perry. 2020.  Το βιβλίο που θα ήθελες να είχαν διαβάσει οι γονείς σου (και τα παιδιά σου θα σε ευγνωμονούν που το έκανες). Εκδόσεις Διόπτρα.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου