Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Ερωτικές σχέσεις χωρίς φιλιά

Είναι σημαντικό το φιλί σε μια ερωτική σχέση; Μπορεί μια σχέση να επιβιώσει χωρίς φιλιά; Για ποιους λόγους ένα ζευγάρι μπορεί να σταματήσει να φιλιέται και πως αυτό επηρεάζει τη σχέση;

 

Το φιλί αποτελεί μια συναισθηματική πράξη σε βάθος αιώνων που έχει βοηθήσει τους δεσμούς των ατόμων στον γάμο ή τη σχέση τους. Κατά τη διάρκεια του φιλιού, ο εγκέφαλος απελευθερώνει χημικές ουσίες που δημιουργούν μια αίσθηση ενθουσιασμού και στοργής. Οι χημικές ουσίες που ενεργοποιούνται, δηλαδή ωκυτοκίνη, ντοπαμίνη και σεροτονίνη συμβάλλουν στο συναισθηματικό δέσιμο και παρέχουν την οικειότητα που χρειάζονται τα ζευγάρια. Επίσης, το φιλί παραμένει η βάση της σωματικής οικειότητας σε πολλά ζευγάρια σήμερα. Σε πολλές σχέσεις, το φιλί εκφράζει πάθος και ρομαντισμό, που ενώνει το ζευγάρι. Σε μια σχέση, το φιλί προκαλεί μια ανταλλαγή συναισθημάτων, που μπορεί να είναι δύσκολο να εκφραστούν με διαφορετικό τρόπο. Το φιλί βοηθάει στην ανάπτυξη ενός ειδικού είδους συναισθηματικού δεσμού για τον σύντροφο.

Τα συναισθηματικά δεμένα ζευγάρια μπορούν να διατηρήσουν τη φυσική έλξη και επιθυμία του συζύγου/ συντρόφου. Το φιλί δεν είναι μόνο ένας δεσμευτικός παράγοντας, αλλά κρατά τα ζευγάρια και ικανοποιημένα. Επίσης, το φιλί μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση προβλημάτων μέσα στο ζευγάρι. Το φιλί βοηθά στην τόνωση της σχέσης και αποτελεί μια ένδειξη αγάπης, νοιαξίματος και μοιράσματος. 

Το φιλί στις περισσότερες σχέσεις είναι απαραίτητο, καθώς το φιλί σημαίνει σύνδεση και επικοινωνία, επιθυμία για μοίρασμα και αγάπη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί μετά το πρώτο φιλί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για την ίδια τη σχέση. Ωστόσο, το φιλί δεν είναι απαραίτητο σε όλες τις σχέσεις. Υπάρχουν σχέσεις που μπορούν να επιβιώσουν βραχυπρόθεσμα χωρίς φιλιά  και υπάρχουν ελάχιστες σχέσεις, που αποτελούν εξαίρεση, που μπορούν να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.

 

Πηγές:

https://www.marriage.com/advice/relationship/lack-of-kissing-in-a-relationship/.

https://www.psychologytoday.com/us/blog/naked-truth/202305/4-things-that-make-a-kiss-amazing-or-horrible.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου