Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Γνωρίζοντας τους συγγραφείς/ψυχολόγους Ελένη Παπαδοπούλου κ' Νίκο Κουραβάνα & το βιβλίο τους ''Κράτα μου το χέρι''

 ΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ / ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ & ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΑΒΑΝΑΣ


Οι δημιουργοί συστήνονται... Γνωρίζοντας τους συγγραφείς/ψυχολόγους Ελένη Παπαδοπούλου κ' Νίκο Κουραβάνα & το βιβλίο τους ''Κράτα μου το χέρι''

Γράφουν οι Ελένη Παπαδοπούλου κ' Νίκος Κουραβάνας

Το βιβλίο με τίτλο «Κράτα μου το χέρι», είναι το δεύτερο στη σειρά έργο των ψυχολόγων: Παπαδοπούλου Ελένης και Κουραβάνα Νίκου. Αποτελείται από 40 ελεύθερα κείμενα, τα οποία εμπνεύστηκαν οι συγγραφείς του ύστερα από τις συνεδρίες που είχαν με θεραπευόμενους κατά τα τελευταία 12 περίπου χρόνια. Οι συνεδρίες, τις περισσότερες φορές αποτελούν το έναυσμα και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια βαθιά και ποιοτική συζήτηση που μπορεί να φέρει στην επιφάνεια πτυχές ανεξερεύνητες για το ίδιο το άτομο, καθώς και ζητήματα που άπτονται της ηθικής, του ευ ζην, της ευψυχίας, της ψυχικής ανθεκτικότητας, της σημασίας της στοχοθέτησης, καθώς και του νοήματος της ζωής. 
 
 

Βεβαίως, τα ανωτέρω θέματα, συσχετίζονται και συνδέονται είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο με τη σκέψη και κυρίως με τα συναισθήματα των ατόμων και κατ’επέκταση με το ίδιο το άτομο ως ολότητα, με τον χαρακτήρα, τις αξίες, τις επιθυμίες, τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, τα όνειρα, την κοσμοθεωρία, το όραμα για το παρόν, αλλά και για το μέλλον. 

Όλα τα παραπάνω για πολλούς ίσως φαντάζουν ως απλά, ή εύκολα, δεδομένα ή αυτονόητα, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκονται ακριβώς στον αντίθετο πόλο, ή καλύτερα στην αντίπερα όχθη, όπου για να τα προσεγγίσουμε, χρειάζεται να καταβάλλουμε μόχθο και προσπάθεια, να δουλέψουμε σκληρά όπως ακριβώς οι αθλητές που προπονούνται σε καθημερινή βάση ή οι μαθητές που μελετούν συστηματικά ούτως ώστε να κατακτήσουν τη γνώση. 

Εν προκειμένω, στο βιβλίο αυτό δεν γίνεται λόγος για γνώσεις σε οποιοδήποτε πεδίο, αλλά στο πιο σημαντικό από όλα: στο πεδίο γνώσης του ίδιου μας του εαυτού, στο «γνώθι σε αυτόν», όπως ανεξίτηλα και αναλλοίωτα έχει φτάσει ως τις μέρες μας και μας έχει παραδοθεί ως μια από τις σπουδαιότερες αξίες της ζωής. Επιχειρείται, λοιπόν, μια προσπάθεια μέσα από τα κείμενα και με τη χρήση της «μαιευτικής μεθόδου» του Σωκράτη, δηλαδή με τη συχνή χρήση ερωτήσεων, να βοηθηθεί ο αναγνώστης να προσεγγίσει την αλήθεια σε διάφορα δύσκολα θέματα ψυχολογίας που ταλανίζουν το σύγχρονο άνθρωπο, αλλά ακόμη περισσότερο να βοηθηθεί ο αναγνώστης στο να προσεγγίσει τον «αληθινό» του εαυτό!

Σε αυτό το σημείο ίσως αναρωτηθείτε γιατί έχει τόση σημασία το να γνωρίζει κανείς τον εαυτό του. Υπάρχει και άλλος εαυτός εκτός από τον αληθινό μας εαυτό; Επιπροσθέτως, γιατί έχει τόση σημασία να έρθει κανείς σε επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματά του; 

Για τους ψυχολόγους, ναι, δεν υπάρχει μόνο ο αληθινός εαυτός, δηλαδή αυτός που στην πραγματικότητα είμαστε, καθώς η αλήθεια είναι σκληρή και τις περισσότερες φορές μας πονά το να τη δούμε κατάματα και να την αντιμετωπίσουμε. Μας πονά το να δεχθούμε τα ελαττώματά μας, τις ελλείψεις μας, τα λάθη μας, τα όσα άσχημα σκεφτόμαστε εμείς οι ίδιοι για το ποιοι είμαστε ή τα όσα άσχημα σκέφτονται οι άλλοι για το ποιοι είμαστε. Άλλοτε πάλι μας πονούν όσα τραυματικά ή δύσκολα έχουμε βιώσει στη ζωή μας, και η θύμηση και μόνο κάποιων εμπειριών μας είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Θέλουμε, λοιπόν, να ξεχάσουμε, να αρνηθούμε ή να απωθήσουμε την «αλήθεια» για εμάς, ακριβώς επειδή δε θέλουμε να πονάμε. 

Το ζητούμενο όμως που τίθεται εδώ είναι το εξής: Ως πότε θα κρυβόμαστε από τον ίδιο μας τον εαυτό; Πώς θα βελτιώσουμε τα ελαττώματά μας ή τα λάθη μας, αν πρώτα δεν τα αποδεχθούμε;  Ως πότε θα σκεπάζουμε τις πληγές μας; Η κάθε πληγή πώς θα επουλωθεί αν δεν τη φροντίσουμε; 

Ένα βιβλίο, λοιπόν, που απευθύνεται σε εκείνους τους αναγνώστες που επιθυμούν να κάνουν μια καινούργια αρχή στη ζωή τους, γνωρίζοντας παραπάνω τον ίδιο τους τον εαυτό. Η γνωριμία με τον εαυτό βοηθά τον άνθρωπο να μάθει ποιος είναι, τι αξίζει, και κυρίως τι θέλει από τη ζωή του και ποια κατεύθυνση να ακολουθήσει. Έχοντας βαθιά γνώση για τον εαυτό μας, δομούμε μια σταθερή και ακέραια ταυτότητα, που μας επιτρέπει να μην αμφιταλαντευόμαστε, ούτε να παρασυρόμαστε από τις απόψεις ή τις προθέσεις των άλλων. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία τελικά, ίσως είναι να κρατάμε ή να μας κρατούν το χέρι, αλλά όταν δε συμβαίνει αυτό, να έχουμε ενισχυθεί σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούμε να κρατάμε τον ίδιο μας τον εαυτό από το χέρι! 

Το βιβλίο τους ''Κράτα μου το χέρι'' κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη.


Τους ευχαριστώ πολύ!!!

Με εκτίμηση,

Κυριακή Γανίτη από το blog Vivliovamon



Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου