Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Άγχος των ασθενών για την μαγνητική τομογραφία

Το άγχος κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας είναι μια κατάσταση που δημιουργεί ένα αίσθημα αβοηθητότητας και ανασφάλειας, μια κατάσταση προσμονής και ανησυχίας ότι κάτι κακό θα συμβεί. Ο φόβος του πόνου και του αγνώστου, καθώς και ο φόβος των αποτελεσμάτων του προληπτικού ελέγχου μπορεί να εντείνει το άγχος. Το έντονο άγχος κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να προκαλέσει την κίνηση του ασθενούς και να οδηγήσει σε φτωχότερη απεικόνιση και μείωση της ποιότητας της διαγνωστικής εξέτασης. 

Το άγχος οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως στον φόβο που προκαλεί η κλειστοφοβία (φόβος για κλειστά μέρη) ή στον φόβο εγκλωβισμού. Το άγνωστο αφορά την άγνωστη διαδικασία και το άγνωστο αποτέλεσμα.

Απροθυμία συμμετοχής στην εξέταση:

Συνήθως, οι ασθενείς βιώνουν τη διαδικασία ως δυσάρεστη, καθώς έχουν υψηλά επίπεδα άγχους, ελάχιστη εμπειρία στις διαγνωστικές διαδικασίες και σκέψεις ότι έχουν καρκίνο. Μπορεί να εμφανίσουν έντονο άγχος και πανικό, αυξημένο παλμό, αρτηριακή πίεση, εφίδρωση, τάση για λιποθυμία, έξαψη, αυξημένη ένταση. Εκτός από τα συμπτώματα που συνδέονται κυρίως με την κλειστοφοβία, το αυξημένο άγχος μπορεί να οφείλεται σε τραυματικές καταστάσεις του παρελθόντος (μετατραυματικό στρες).

 

Πρακτικά τι μπορεί να γίνει;

Καλό είναι να ενημερωθεί από την αρχή ο γιατρός για το αυξημένο άγχος που υπάρχει και να ζητήσετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης αν νιώσετε πιο έντονα συμπτώματα να τους πείτε να σταματήσουν. Είναι σημαντικό να ξέρετε ότι οποιαδήποτε στιγμή νιώσετε πολύ άσχημα η εξέταση μπορεί να διακοπεί.

Επίσης, κατά τη διαδικασία ίσως είναι βοηθητικό να αρχίσετε να μιλάτε στον εαυτό σας, καθώς αυτό λειτουργεί χαλαρωτικά για το σώμα. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν πρόκειται να του συμβεί κάτι κακό και έχετε υπομονή καθώς παραμένοντας 2-3 λεπτά στον μαγνητικό τομογράφο, το πιο πιθανό είναι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα, που οφείλεται στην αδρεναλίνη που παράγει το σώμα. Είναι σημαντικό να αναπνέει το άτομο ομοιόμορφα και ήρεμα και να προσπαθεί να απασχολήσει τον εαυτό του σε άλλες σκέψεις ή σε μια ευχάριστη εικόνα ή σε μια χαρούμενη παλιά ανάμνηση.

Επίσης, ακούγοντας μουσική κατά τη διάρκεια της εξέτασης αποσπάται το μυαλό και μειώνεται το άγχος και οι αρνητικές σκέψεις, ενώ δεν ακούγεται και ο ήχος του μηχανήματος. Στόχος είναι να αφήσουμε τη μουσική να αποσπάσει το μυαλό μας και να μείνουμε μόνο σε αυτή…

Για τη μείωση του άγχους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί διαλογισμός, ώστε να παραμείνουμε ήρεμοι και να μην σκεφτόμαστε οτιδήποτε άλλο. Εστιάζοντας στον διαλογισμό, χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει αποτέλεσμα. Μια εναλλακτική πρακτική είναι το μέτρημα, το οποίο βοηθάει το άτομο να παραμείνει απασχολημένο με κάτι…

Κατά τη διάρκεια μπορούμε να απασχολήσουμε το μυαλό μας και με μελλοντικά σχέδια, με γεγονότα που περιμένουμε και είναι ευχάριστα ή με όνειρα που θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε. Αλλιώς, μπορούμε να αφήσουμε το μυαλό μας να περιπλανηθεί… να σκεφτεί διάφορα πράγματα του παρελθόντος ή του μέλλοντος που μας κάνουν να χαλαρώσουμε.  

 

Πηγές:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34718315/. Anxiety of Patients at Magnetic Resonance Imaging Screening.

https://www.independentimaging.com/handle-claustrophobia-mri/. How to Handle Your Claustrophobia During Your MRI.

https://www.healthimages.com/reduce-anxiety-during-mri/. 5 Ways to Reduce Anxiety During an MRI.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου