Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Διαβάζοντας: Πες μου κάτι όμορφο πριν κοιμηθώ…

Αλήθεια, γιατί τα παιδιά έχουν μια πολύ έντονη ανάγκη πριν πέσουν για ύπνο να τους διαβάσουμε ένα παραμύθι; Μήπως είναι αυτή η ώρα που βγαίνει όλη η κούραση της ημέρας και όλη η υπερένταση; Ένα παραμύθι λειτουργεί σαν ηρεμιστικό και βοηθάει τα παιδιά να αποφορτίσουν την υπερέντασή τους, να αδειάσουν το μυαλό τους από σκέψεις που τα αγχώνουν κι έτσι να κοιμηθούν ήρεμα κι ανέμελα. 


Πραγματικά, δεν είναι πολύ όμορφο, όχι μόνο το τι θα τους διαβάσουμε, αλλά και το πώς θα το διαβάσουμε; Αν εκείνη την ώρα θα έχουμε διάθεση, αν θα είμαστε κι εμείς κουρασμένοι, καμιά φορά αν θα πάρει κι εμάς τους μεγάλους ο ύπνος διαβάζοντας ένα παραμύθι στα παιδιά και ξυπνήσουμε μετά από λίγη ώρα στην καρέκλα και συνειδητοποιήσουμε ότι κι εμείς αποκοιμηθήκαμε… πόσο όμορφη είναι η επαφή του ατόμου φροντίδας με το παιδί ή με τα παιδιά, δηλαδή της μαμάς, του μπαμπά, του παππού ή της γιαγιάς με το παιδάκι, αναλόγως ποιος διαβάζει το παραμύθι, και πόσο αξέχαστες μένουν αυτές οι στιγμές ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό, αλλά και στην καρδιά των παιδιών! Πόσο μαλακώνει η καρδιά τους γιατί έστω κι αυτές οι λίγες στιγμές που το παιδάκι έχει κι ένα αίσθημα ή άγχος αποχωρισμού, από το γεγονός ότι πρέπει να μείνει στο κρεβάτι του και να αποκοιμηθεί μόνο. Αλλά εκείνη την ώρα θέλει να νιώσει ότι ακόμα και σε αυτή την τελευταία στιγμή πριν κλείσει τα μάτια του, θα ακούσει κάτι όμορφο και θα κάνει όμορφες σκέψεις κι όμορφα όνειρα και το πιο σημαντικό ότι θα του διαβάσει το παραμύθι ένα άτομο που το αγαπά. 

Οπότε, αυτό το παραμύθι είναι ένα λογοτεχνικό πόνημα και πραγματικά εκπληρώνει στο έπακρο αυτό που υπόσχεται ο τίτλος του. Και δεν λέει απλά μονάχα κάτι όμορφο, αλλά λέει πολλά στα οποία συνήθως δε δίνουμε σημασία, τα προσπερνάμε. Υπάρχουν τόσα όμορφα πράγματα για να κοιτάξει κανείς γύρω του και δεν εστιάζουμε σε αυτά, αλλά εστιάζουμε στα παράξενα, στα περίεργα, στα άσχημα ίσως. Και όταν εστιάζουμε στα άσχημα πράγματα, τότε κάνουμε άσχημες σκέψεις και οι άσχημες σκέψεις φέρνουν και άσχημα συναισθήματα και τα άσχημα συναισθήματα φέρνουν άσχημες συμπεριφορές ή τουλάχιστον αν όχι άσχημες συμπεριφορές είναι σαν να προσκαλούν το άγχος και το στρες στη ζωή των παιδιών και κατ’ επέκταση και στη ζωή των ενηλίκων.

Οπότε, το κύριο μήνυμα αυτού του παραμυθιού είναι: «εστιάστε σε κάτι όμορφο» και δεν υπάρχει μόνο ένα πράγμα που είναι όμορφο, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα πράγματα. Ας σκεφτεί το παιδάκι με τη βοήθεια του ατόμου που το φροντίζει που θα μπορούσε να εστιάσει, τι θα μπορούσε να σκεφτεί… Είναι ένα ωραίο παραμυθάκι που αξίζει τον κόπο να διαβαστεί σε εκείνα τα παιδάκια που δεν τα παίρνει ο ύπνος τόσο εύκολα όσο τα άλλα. Καλή σας ανάγνωση!

 


Πηγή:

Συγγραφέας/Δημιουργός :

ΝΤΑΝΜΠΑΡ ΤΖΟΙΣ, ΛΙΟΡΙ ΝΤΕΜΠΙ

Μετάφραση:

ΜΑΝΔΗΛΑΡΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ

Εικονογράφηση:

ΚΟΝΤΕΛΙΕΡΗΣ Ν. ΜΙΧΑΗΛ

Προτεινόμενες ηλικίες:

3-6 ετών

 


Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου