Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Συνήθειες που κάνουν ένα ζευγάρι πιο ευτυχισμένο

Έχετε ευχηθεί ποτέ να μπορούσατε να βρείτε λίγο περισσότερη χαρά και αγάπη στη σχέση σας; Ή μήπως αγωνίζεστε να τερματίσετε τους καβγάδες γρήγορα και συχνά βρίσκεστε σε έναν φαύλο κύκλο αρνητικών συναισθημάτων αντί να έχετε την υποστήριξη του άλλου στις δύσκολες στιγμές;


Εάν ναι, πιθανότατα να έχετε αναρωτηθεί γιατί οι άλλοι φαίνεται να έχουν απόλυτα αγαπημένους συντρόφους και καλή λειτουργική σχέση ενώ εσείς όχι. Και μπορεί επίσης να έχετε διαβάσει ένα ή δύο βιβλία σχετικά με τις σχέσεις και γιατί αποτυγχάνουν, αλλά εδώ είναι το πρόβλημα με όλα αυτά:

Δεν χρειάζεστε κάποιον για να μιλήσετε για τα λάθη σας, χρειάζεστε συγκεκριμένα μέτρα δράσης για να βελτιώσετε τη συμπεριφορά σας. Αυτό δηλαδή που χρειάζεστε είναι δράση και πρακτική. Παρακάτω αναφέρουμε κάποιες βασικές συνήθειες που μπορούν να κάνουν τα ζευγάρια πιο ευτυχισμένα. 


 

1. Αντιμετωπίζουν έξυπνα τις διαφωνίες

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο ζευγάρι σε αυτόν τον πλανήτη που δεν έχει διαφωνίες από καιρού εις καιρόν. Η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων, επιθυμιών και προοπτικών είναι ανθρώπινη και μπορεί να συμβεί σε όλες τις σχέσεις.

Ωστόσο, αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν λαμβάνουν υπόψη είναι ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ ενός ατόφιου, λογικού επιχειρήματος και ενός περιττού καβγά. Οι διαφωνίες είναι φυσιολογικές και μπορεί να συμβούν όσο είστε σε μια σχέση, ανεξάρτητα από το πόσο καλά γνωρίζετε ο ένας τον άλλον. Αυτό που έχει σημασία είναι η ικανότητά σας να διαφωνείτε με σύνεση και να αποφεύγετε συναισθηματικές εκρήξεις. «Μια εξαιρετική σχέση αφορά δύο πράγματα. Πρώτον, να εκτιμούνται οι ομοιότητες και δεύτερον, να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός ως προς τις διαφορές."

Τα ευτυχισμένα ζευγάρια και οι υπέροχες σχέσεις δεν είναι σε όλα άψογα. Η σχέση είναι μια συνεχής εργασία σε εξέλιξη και εννοείται πως όλοι κάνουμε λάθη. Αυτό που έχει σημασία είναι ο σεβασμός και το να αγκαλιάζουμε τα λάθη του άλλου καθώς επίσης να είμαστε πρόθυμοι να τα βγάλουμε πέρα στις δύσκολες εκείνες μέρες που θα έχει καταιγίδες.

Μερικά ζευγάρια ακολουθούν τον κανόνα «Ποτέ μην πηγαίνετε στο κρεβάτι θυμωμένοι», που σημαίνει ότι προσπαθούν πάντα να επιλύουν τις συγκρούσεις πριν πάνε για ύπνο. Για άλλους, ωστόσο, αυτό είναι απαγορευτικό. Χρειάζονται το χρόνο και το χώρο για να ηρεμήσουν μετά από έναν καβγά. Γι’  αυτό καλό θα ήταν να γίνεται μια συμφωνία με τον/την σύντροφό σας του τύπου: χρειάζομαι χώρο και χρόνο.

Και τις περισσότερες φορές, όταν πηγαίνετε στο κρεβάτι θυμωμένοι, ίσως να ξυπνήσετε χωρίς θυμό, γιατί η ξεκούραση και ο χρόνος ίσως να ήταν όσα χρειαζόσασταν για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας. Δεν υπάρχει μια και μόνη λύση για τον χειρισμό των διαφωνιών, αλλά το να μιλήσετε και να εκφράσετε το πώς θέλετε να διαχειριστείτε τις συγκρούσεις σας είναι ανεκτίμητο για οποιαδήποτε σχέση.


 

2. Πηγαίνετε στο κρεβάτι και οι δυο την ίδια ώρα

Μήπως κάποιος από εσάς συνηθίζει να κοιμάται νωρίς, ενώ ο άλλος μένει ως αργά για να διαβάζει, να εργάζεται ίσως, να παρακολουθεί τηλεόραση ή να σερφάρει στο Διαδίκτυο; Αυτή είναι μια οικεία κατάσταση για πολλά ζευγάρια - ειδικά αν κάποιος πρέπει να ξυπνήσει νωρίς οπότε «κοιμάται με τις κότες» όπως συνηθίζουμε να λέμε, ενώ ο άλλος είναι «νυχτοπούλι» και πέφτει στο κρεββάτι μεταμεσονύκτιες ώρες." Αλλά ίσως θα ήταν καλό να δείτε εάν μπορείτε να αλλάξετε αυτήν τη συνήθεια, τουλάχιστον για μερικές φορές τον μήνα. Η έρευνα δείχνει ότι τα ζευγάρια που κοιμούνται ταυτόχρονα αναφέρουν λιγότερες συγκρούσεις, πιο σοβαρές συνομιλίες και περισσότερο σεξ. Μήπως είναι ώρα λοιπόν να αγκαλιαστείτε; 


 

3. Χουζουρέψτε στο κρεβάτι, έστω για λίγο

Μιλώντας για αγκαλιά παραπάνω, θα λέγαμε ότι πολύ βοηθητικό είναι να περνάτε αγκαλιά στο κρεβάτι τουλάχιστον για πέντε λεπτά κάθε πρωί και κάθε βράδυ. Αυτός είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να ξεκινήσετε και να τελειώσετε την ημέρα σας. Αν και μπορείτε να αγκαλιάζεστε πριν φύγετε για δουλειά ή να αγκαλιάζετε τον σύντροφό σας πριν κοιμηθείτε, αυτό που περιγράφουμε εδώ είναι μια εστιασμένη πράξη για να τη μοιραστείτε συνειδητά με τον/την σύντροφό σας όπως μας λέει ο Charley Ferrer, Ph.D., κλινικός σεξολόγος και συγγραφέας του Sex Unlimited.


 

4. Να βρίσκεσαι σε εγρήγορση

«Το να δείχνεις ότι βρίσκεσαι σε εγρήγορση, δηλαδή ότι σου τραβάει την προσοχή ακόμη κι όταν ο/η σύντροφός σου περπατάει στο δωμάτιο, θα στέλνει θετικά μηνύματα, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό είστε μαζί. Να δείχνεις ότι χαίρεσαι που βλέπεις τον/την σύντροφό σου, είτε είναι η πρώτη εικόνα που βλέπεις το πρωί είτε η τελευταία εικόνα που βλέπεις το βράδυ. Πάρα πολλά ζευγάρια αφήνουν τη μέρα και την ρουτίνα να τα φθείρει και στη συνέχεια «ξεσπούν» στον/στην σύντροφό τους μόλις τον/την δουν. Ο/η σύντροφός σας δεν είναι και δεν πρέπει να μετατραπεί σε σάκο του μποξ, ούτε σε κάδο για τα  συναισθηματικά σας σκουπίδια. Αυτή η συνήθεια που σας προτείνουμε εδώ μπορεί να μοιάζει ψεύτικη ή πολύ τεχνητή στην αρχή, αλλά δοκιμάστε την. Θα είναι μεταδοτική και θα αλλάξει τη δυναμική ή τη σχέση σας, όπως μας λέει η Tonya Lester, L.C.S.W., θεραπεύτρια ζευγαριών.

 


5. Η άνεση μετράει

Τα ευτυχή ζευγάρια συχνά αστειεύονται ο ένας ως προς τον άλλο σαν τα  «παλιά παπούτσια», όπως λέει η αγγλική παροιμία. Σίγουρα τα παλιά παπούτσια δεν μας στενεύουν όπως τα καινούργια και τα έχουμε συνηθίσει πολύ καλύτερα από τα καινούργια. Αυτή η περιγραφή, λοιπόν, αναφέρεται στην αίσθηση, όχι στην εμφάνιση. Δεν θέλει να περιγράψει τον έναν ή τον άλλον ως φθαρμένο, αλλά ως άνετο. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια αγαπούν να έχουν ο ένας τον άλλο, γιατί δεν χρειάζεται να υποδύονται, μπορούν να χαλαρώνουν και να είναι «ο εαυτός τους». Η άνεση πηγάζει από την άνευ όρων αγάπη και αποδοχή. Από το να μην χρειάζεται να «προσπαθείς» να ευχαριστείς και να ικανοποιείς τον άλλον, καθώς κάτι τέτοιο έρχεται φυσικά. Επομένως, συμπεριφερθείτε σαν ένα «άνετο παπούτσι» για τον σύντροφό σας: η δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου έκφρασης και επιβεβαίωσης είναι ενθαρρυντική και δελεαστική.


 

6. Αγάπη και γέλιο

Τα ζευγάρια που γελούν μαζί… μένουν μαζί! Ναι, χρειάζεστε αγάπη, αφοσίωση, σεβασμό, αμοιβαίο θαυμασμό και άλλα συστατικά μιας ποιοτικής σχέσης. Αλλά πρέπει επίσης να διασκεδάζετε μαζί. Και το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες που σας κάνουν να θέλετε ακόμη περισσότερο χρόνο μαζί.

Οι Doris Bazzini et al. μελέτησαν την επίδραση του γέλιου στην ικανοποίηση της σχέσης. Εξετάζοντας τα συναισθηματικά οφέλη της ανάμνησης για θετικά γεγονότα, καθώς και του ρόλου που παίζει το γέλιο σε επιτυχημένες σχέσεις, διαπίστωσαν ότι ζευγάρια που θυμήθηκαν παρελθόντα γεγονότα που περιελάμβαναν κοινό γέλιο, ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση σχέσης. Οι Bazzini et al. κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματά τους παρέχουν μια προκαταρκτική ένδειξη για την ιδέα ότι η ανάκληση στιγμών γέλιου του παρελθόντος μπορεί να έχει σημαντικότερο αντίκτυπο στην ικανοποίηση της σχέσης, παρά το να θυμηθεί κανείς άλλους τύπους θετικών γεγονότων.

 


Βιβλιογραφία

https://medium.com/the-ascent/6-habits-of-truly-happy-couples-d5014b7235a5.

https://smartcouples.ifas.ufl.edu/married/having-fun-and-staying-close/10-simple-habits-of-happy-couples/.

https://www.womenshealthmag.com/relationships/a19990659/habits-of-happy-couples/.

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/why-bad-looks-good/202105/4-simple-habits-happy-couples.


Ελεύθερη μετάφραση κειμένου: Κουραβάνας Νικόλαος

Επιμέλεια κειμένου: Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, Msc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου