Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Εξαρτημένοι και φυγάδες της αγάπης: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; (Μέρος Β')



Χαρακτηριστικά του φυγά της αγάπης

Οι Φυγάδες της Αγάπης αποφεύγουν την ένταση μέσα στη σχέση, δημιουργώντας ένταση σε δραστηριότητες (συνήθως εξαρτήσεις) έξω από τη σχέση.

Οι Φυγάδες της Αγάπης αποφεύγουν να αποκαλυφθούν στη σχέση, για να προστατευτούν από τη συγχώνευση και τον έλεγχο του άλλου.

Οι Φυγάδες της Αγάπης αποφεύγουν τη στενή επαφή με τον σύντροφό τους, χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μεθόδων που προσωπικά αποκαλώ ‘τεχνικές απομάκρυνσης’.

Ένα βασικό γνώρισμα των σχέσεων των Φυγάδων της Αγάπης είναι η πραγματική εγκατάλειψη. Οι Φυγάδες της Αγάπης δε δείχνουν αυτό που είναι με ρεαλιστικό τρόπο στα παιδιά τους. Ζουν πίσω από προστατευτικά, συναισθηματικά τείχη και, σαν τον χειριστή μιας μαριονέτας, προσπαθούν συνεχώς να ελέγξουν τις επιλογές αυτών με τους οποίους θέλουν να σχετιστούν. 


Δύο φόβοι: ο ένας συνειδητός, ο άλλος ασυνείδητος.

Οι Φυγάδες της Αγάπης φοβούνται συνειδητά την οικειότητα, πιστεύοντας ότι θα τους καταπιεί, θα τους στραγγίξει, θα τους ελέγξει. Αυτό συνέβη στην παιδική τους ηλικία από κάποιον άλλον άνθρωπο, συναισθηματικά πεινασμένο, και δε θέλουν να ξαναβιώσουν μια παρόμοια εμπειρία. Αυτή η εμπειρία της παιδικής τους ηλικίας δημιούργησε μέσα τους τη βαθιά πεποίθηση ότι η μεγαλύτερη οικειότητα θα προκαλέσει και μεγαλύτερη δυστυχία.
Συγχρόνως, οι Φυγάδες της Αγάπης φοβούνται σε κάποιο επίπεδο την εγκατάλειψη. Αυτός ο φόβος είναι συνήθως ασυνείδητος, αν και σε κάποιους Φυγάδες της Αγάπης είναι πολύ κοντά στη συνειδητοποίηση. Ο φόβος αυτός πηγάζει από μια εγκατάλειψη στην παιδική ηλικία, αφού όταν ένα παιδί αναγκάζεται να φροντίσει τον γονιό του, σημαίνει ότι ο γονιός εγκαταλείπει τις ανάγκες φροντίδας του παιδιού. Παρότι αυτή η εγκατάλειψη είναι λιγότερο προφανής στον Φυγά της Αγάπης από τη συγχώνευση, είναι παρόλα αυτά αληθινή. Αφού συνήθως οι Φυγάδες της Αγάπης είχαν ελάχιστη ανθρώπινη επαφή στην παιδική τους ηλικία που να ανακούφισε τον πόνο, τον φόβο και το κενό της εγκατάλειψης, δεν έμαθαν ότι μια σχέση μπορεί να ανακουφίσει τέτοια συναισθήματα. Αλλά αυτός ο ασυνείδητος φόβος εγκατάλειψης οδηγεί τους Φυγάδες της Αγάπης σε σχέσεις, παρόλο που δυσκολεύονται να δεσμευτούν ή να συνδεθούν με τον σύντροφό τους.  

Σε ασυνείδητο επίπεδο, οι Φυγάδες της Αγάπης αναγνωρίζουν και έλκονται από τον ισχυρό φόβο εγκατάλειψης του Εξαρτημένου από την Αγάπη, γιατί ξέρουν ότι το μόνο που χρειάζεται να κάνουν για να τον πυροδοτήσουν είναι να απειλήσουν ότι θα φύγουν. Οι Φυγάδες της Αγάπης πιστεύουν ότι, έχοντας έτσι τον έλεγχο, θα μπορέσουν να αποφύγουν να αφομοιωθούν, να τους απομυζήσουν και να τους ελέγξουν και σε ένα βαθύτερο επίπεδο να μείνουν μόνοι τους.


Pia Mellody "Αρρωστημένη αγάπη: Όχι πια!". Αθήνα: Εκδόσεις Φυτράκη, σελ. 78-94.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου