Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018

Εξαρτημένοι και φυγάδες της αγάπης: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; (Μέρος Α')Χαρακτηριστικά του εξαρτημένου από την αγάπη

Οι Εξαρτημένοι από την Αγάπη αφιερώνουν δυσανάλογο χρόνο, προσοχή και «αξία πάνω από τον εαυτό τους» στο άτομο από το οποίο εξαρτώνται και αυτή η εστίαση έχει συχνά μια εμμονή.

Οι Εξαρτημένοι από την Αγάπη έχουν εξωπραγματικές προσδοκίες για άνευ όρων αποδοχή από τον άλλον στη σχέση. 

Οι Εξαρτημένοι από την Αγάπη παραμελούν να φροντίσουν ή να δώσουν αξία στον εαυτό τους όταν βρίσκονται στη σχέση. 


Δύο φόβοι: ο ένας συνειδητός, ο άλλος ασυνείδητος.

Οι Εξαρτημένοι από την Αγάπη βρίσκονται συχνά στις δαγκάνες δύο βασικών φόβων: ο πιο συνειδητός φόβος είναι ο φόβος της εγκατάλειψης. Οι εξαρτημένοι από την Αγάπη θα ανεχθούν σχεδόν τα πάντα για να αποφύγουν την εγκατάλειψη, ο φόβος της οποίας εδράζεται σε παιδικές εμπειρίες.  Η ειρωνεία είναι ότι, ενώ οι Εξαρτημένοι από την Αγάπη θέλουν να αποφύγουν την εγκατάλειψη και να συνδεθούν με κάποιον «σίγουρο», η στενή, απαιτητική σχέση που προσπαθούν να εδραιώσουν είναι στην πραγματικότητα ένας ασφυκτικός δεσμός και όχι υγιής οικειότητα- κάτι που επίσης φοβούνται, τουλάχιστον ασυνείδητα. Αυτός ο μη αναγνωρισμένος φόβος προέρχεται επίσης από παιδική εμπειρία πραγματικής ή ψυχολογικής εγκατάλειψης.  Οι Εξαρτημένοι από την Αγάπη συνειδητά θέλουν οικειότητα, αλλά δεν μπορούν να ανεχθούν υγιή εγγύτητα, κι έτσι πρέπει ασυνείδητα να επιλέξουν έναν σύντροφο ανίκανο για υγιή οικειότητα.


Pia Mellody "Αρρωστημένη αγάπη: Όχι πια!". Αθήνα: Εκδόσεις Φυτράκη, σελ. 40-55.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου