Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Θυμός... ένα έντονο συναίσθημα...




Οι άνθρωποι που θυμώνουν έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά: πονούν ψυχικά, αισθάνονται ανήμποροι να κάνουν κάτι για τα αίτια του πόνου και έχουν μάθει μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ότι ο θυμός είναι ένας τρόπος να καλύπτουν τον πόνο που νιώθουν.

Ο θυμός ουσιαστικά ακολουθεί ένα φαύλο κύκλο από τον οποίο είναι δύσκολο να ξεφύγουμε. Τις περισσότερες φορές ο θυμός γίνεται μια άμυνά μας απέναντι στους άλλους. Ο θυμός μας κάνει να πονάμε και να θέλουμε να τιμωρήσουμε ή να εκδικηθούμε τον άλλο. Νιώθουμε ότι μόνο έτσι θα μας περάσει ο πόνος που νιώθουμε. Έτσι, επιλέγουμε να χτυπήσουμε τον άλλο με τα λόγια μας. Προσπαθούμε να τον κάνουμε να νιώσει τις ίδιες ενοχές, την ντροπή και την αδικία που νιώθουμε κι εμείς. 

Ο θυμός είναι ένα έντονα παρορμητικό συναίσθημα, που είναι δύσκολο να το ελέγξουμε. Θυμώνουμε, νιώθουμε την επιθυμία να τιμωρήσουμε τον άλλο, παροδικά νιώθουμε ανακούφιση, η οποία όμως είναι μόνο μια παραίσθηση, γιατί σύντομα νιώθουμε τελείως άδειοι εσωτερικά και νιώθουμε να καταρρέουμε. Ο μοναδικός τρόπος για να μην θυμώνουμε συχνά είναι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το θυμό ως μέσο προστασίας. Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε το κόστος που έχει ο θυμός. Τι μας προκαλεί; Ψυχρότητα, αποξένωση, έλλειψη εμπιστοσύνης, έλλειψη για διάθεση βοήθειας και συνεργασίας. Αναζητούμε λοιπόν τα κίνητρα που θα μας βοηθήσουν να μην θυμώνουμε συχνά ή να προσπαθούμε να ελέγχουμε το θυμό μας. 

Δίνουμε χρόνο στον εαυτό μας να ηρεμήσει χωρίς να μιλήσουμε. Δεν είναι και η καλύτερη ιδέα να μιλήσουμε για το θυμό μας την ώρα που είμαστε πολύ θυμωμένοι. Επίσης, ψάχνουμε να βρούμε ποια άλλα συναισθήματα υπάρχουν κάτω από το θυμό μας. Τι άλλο δηλαδή μπορεί να κρύβει ο θυμός μας.

Προσπαθούμε να χαλαρώσουμε πρώτα σωματικά. Να αποβάλλουμε τη σωματική ένταση από τους μύες και να μπλοκάρουμε τις σκέψεις που μας προκαλούν ένταση, κατευθύνοντας τη σκέψη μας σε κάτι άλλο.

Ποιες είναι οι σκέψεις που κάνουμε και τι συναισθήματα μας προκαλούν; Θα ήταν βοηθητικό να αρχίσουμε να καταγράφουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας. 


   

  Παπαδοπούλου Ελένη- Ψυχολόγος                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου