Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Ναρκισσιστική προσωπικότητα



                


            

Η Ναρκισσιστική Προσωπικότητα



Τα άτομα που χαρακτηρίζονται από ναρκισσισμό αντλούν ευχαρίστηση από παράγοντες έξω από τον εαυτό τους. Είναι αρκετά ευαίσθητα απέναντι στην κριτική των άλλων, έχουν υψηλή υπερηφάνεια για τον εαυτό τους και εστιάζουν την προσοχή τους στην εικόνα που προβάλλουν προς τα έξω.

Στόχος είναι η αυτοαποδοχή και να μπορέσουν να κάνουν ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους. Πολλές φορές όταν εστιάζουμε πολύ στην εικόνα ξεχνάμε ή αγνοούμε την ουσία. Τα άτομα με ναρκισσιστική προσωπικότητα εμφανίζουν δυσκολίες αποχωρισμού, έντονη προσκόλληση στους άλλους, ντροπή και έμφαση σε στοιχεία που παρατηρούνται εύκολα από τους άλλους (ομορφιά, πλούτος, φήμη, εικόνα- εντύπωση που δίνουμε στους άλλους).

Επίσης, έχουν μία τάση για μεγαλομανία, έχουν έντονη αίσθηση σπουδαιότητας και μεγαλείου για τον εαυτό τους, νιώθουν έντονη ανάγκη να δέχονται θαυμασμό από τους άλλους, ενώ αδυνατούν να αναγνωρίσουν και να νιώσουν τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τα αισθήματα των άλλων. Πιστεύουν ότι είναι μοναδικά άτομα και θέλουν να ξεχωρίζουν ανάμεσα στις συναναστροφές τους. Εκμεταλλεύονται τους άλλους προκειμένου να πετύχουν τους σκοπούς τους και συχνά φθονούν τους άλλους ή πιστεύουν ότι οι άλλοι τους φθονούν. Συχνά εμφανίζουν αλαζονική, υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση.

Ωστόσο, εσωτερικά τα ναρκισσιστικά άτομα βιώνουν μια εσωτερική αίσθηση τρόμου, ανεπάρκειας, ντροπής, αδυναμίας και κατωτερότητας. Χωρίς τον θαυμασμό των άλλων νιώθουν ότι δεν υπάρχουν. Ο φθόνος που πολλές φορές εκδηλώνουν είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας να νιώσουν καλύτερα μέσα από την περιφρόνηση των άλλων. Οι διαπροσωπικές τους σχέσεις κατά κανόνα είναι προβληματικές, εξαιτίας της ανάγκης τους για θαυμασμό, της αίσθησης ότι έχουν ιδιαίτερα δικαιώματα και της αδυναμίας τους να νιώσουν τις ανάγκες των άλλων.

Παπαδοπούλου Ελένη- Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου