Τι είναι η προσκόλληση και γιατί τα παιδιά βιώνουν το άγχος αποχωρισμού;
Κατά την ηλικία των 6-8 μηνών, το βρέφος εμφανίζει άγχος αποχωρισμού, που εκδηλώνεται με επίμονη και υπερβολική υποκείμενη ενόχληση κατά τον αποχωρισμό από τη μητέρα, και επίμονη και υπερβολική ανησυχία. Το βρέφος φοβάται μήπως συμβεί κάτι απρόβλεπτο, αρνείται να πάει στον παιδικό σταθμό, αρνείται να μείνει μόνο του, έχει εφιάλτες με θέμα τον αποχωρισμό και εκφράζει σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο και πόνους στην κοιλιά του. Το άγχος αποχωρισμού υποχωρεί μετά το τρίτο έτος της ηλικίας του παιδιού.
Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν το φόβο και μπορεί να μείνουν σε ένα χώρο με άλλα άτομα χωρίς να βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα για την απουσία της μητέρας τους. Το βρέφος αρχικά φοβάται μήπως η μητέρα φύγει και το εγκαταλείψει, καθώς η απουσία της μητέρας σημαίνει και μη ύπαρξη αυτής.
Η προσκόλληση αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού. Η υγιής προσκόλληση είναι καθοριστική για τις μελλοντικές σχέσεις. Το παιδί μέσα από έναν υγιή δεσμό με τη μητέρα νιώθει ασφάλεια. Για να νιώσει ασφάλεια χρειάζεται μια υποστηρικτική, εκφραστική και με κατανόηση μητέρα, ενώ στην περίπτωση μιας ψυχρής και απορριπτικής μητέρας το βρέφος μπορεί να αναπτύξει μια ανασφαλή σχέση. Μια αμφίθυμη μητέρα, που εκφράζει ταυτόχρονα αντιφατικά μηνύματα –θετικά και αρνητικά- οδηγεί το βρέφος στο να νιώσει σύγχυση, ενώ διαρκώς βρίσκεται σε ετοιμότητα. Σε κάθε περίπτωση η ανάπτυξη μιας υγιούς προσκόλλησης απαιτεί ενθάρρυνση του παιδιού να παίζει με άλλα παιδιά, ανάπτυξη εμπιστοσύνης, επιβράβευση και επιβεβαίωση. Το στάδιο αυτό συμβάλλει στην έναρξη για την πορεία προς τη συναισθηματική ανεξαρτητοποίηση και ωριμότητα.
Η σχέση μητέρας και παιδιού συνεχίζει να είναι έντονη κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Σταδιακά, η αγάπη και η παρουσία της μητέρας είναι πια εσωτερική βεβαιότητα που το κρατά ισορροπημένο ακόμη και αν δεν είναι διαρκώς μαζί. Κάποια παιδιά εκδηλώνουν παρατεταμένο άγχος αποχωρισμού. Η έντονη εξάρτηση από τη μητέρα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συναισθηματική ανάπτυξη και ωριμότητα.
Παπαδοπούλου Ελένη-
Ψυχολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου