Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Διαβάζοντας το βιβλίο: «Μιλώντας στα παιδιά μας για την τρομοκρατία»

«Οι νέοι είναι τα κατεξοχήν θύματα του φόβου που ενέσκηψε στην καρδιά της Ευρώπης μετά τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις. Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να τον κατανικήσουν. Μιλώντας, βάζοντας λέξεις στα ίδια τα πράγματα. Εξιστορώντας την ιστορία του όρου τρομοκρατία και των γεγονότων που περιγράφει, αρχίζοντας από τα πιο αιματηρά επεισόδια της ανθρώπινης ιστορίας και φθάνοντας μέχρι την σημερινή έκρηξη του ισλαμικού φονταμενταλισμού, στον οποίο αφιερώνεται και το μεγαλύτερο μέρος αυτού του διαλόγου.

 

Ο διάσημος Γαλλομαροκινός συγγραφέας και ποιητής Tahar Ben Jelloun εξηγεί και εξηγείται συνομιλώντας με την κόρη του» (από το οπισθόφυλλο).

«Στα παιδιά πρέπει να λέμε την αλήθεια. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμούμε την ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται κάτι που ενοχλεί, να αντιμετωπίζουν τη φρίκη. Όχι γιατί είναι πιο δυνατά από τους ενήλικες ή γιατί διαθέτουν περισσότερα εφόδια από αυτούς, αλλά γιατί η ευαισθησία τους τα προϊδεάζει για κάτι τέτοιο, και μπορεί κάλλιστα να ενεργοποιηθεί χωρίς να χρειάζεται να φοβόμαστε τυχόν καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξή τους. υπό τον όρο, βέβαια, ότι επιλέγουμε τις σωστές λέξεις, την κατάλληλη στιγμή και το αρμόζον ύφος. Απεναντίας, το ψέμα και η άρνηση μπορούν να αφήσουν κατάλοιπα και απωθημένα και να ευνοήσουν την ανάδυση συμπλεγμάτων. Τα παιδιά δεν είναι ανόητα. Ενίοτε η πληροφορία φθάνει σε αυτά μέσα από κανάλια που δε γνωρίζουν καλά οι ενήλικες. Το να εξωραΐζουμε τον κόσμο, το να λέμε τα ψέματα για τη σοβαρότητα κάποιων συμβάντων –είτε περιβάλλοντάς τα με άρνηση είτε αποκρύπτοντας τα κάτω από ένα φανταχτερό περιτύλιγμα- ενέχει πάντα τον κίνδυνο να τα αποκόψει από την πραγματική ζωή, η οποία είναι καμωμένη τόσο από ομορφιά όσο και από βία. Σε κάθε περίπτωση, θα καταλήξουν να αντιληφθούν ότι τα εξαπατούμε, και θα απαιτήσουν να τους πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπως ακριβώς έγιναν» (σελ. 9-10).

Τα παιδιά έχουν ανάγκη από καθαρά και ζυγισμένα λόγια, ώστε να καταλάβουν. Η απώλεια και η απουσία δημιουργούν πελώριες τρύπες στη ζωή των ανθρώπων.

Το βιβλίο απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την τρομοκρατία, όπως:

- Το ισλάμ επιτρέπει την τρομοκρατία;

- Γιατί οι τρομοκράτες δέχονται να πεθάνουν;

- Τι σημαίνει μηδενιστής;

- Τι είναι ένας τρομοκράτης;

- Τι είναι ο καμικάζι;

- Στη Γαλλία ο νόμος τιμωρεί την πρόκληση φυλετικού μίσους;

 

Πηγή:

Tahar Ben Jelloun. 2017. «Μιλώντας στα παιδιά μας για την τρομοκρατία». Εκδόσεις Πατάκη.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου