Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

Μόνη ετών 40

Συχνά πυκνά μια ερώτηση στοιχειώνει τη σκέψη σου, καθώς η επανάληψή της καταντάει κουραστική… «πώς και μόνη;» 

 

Κι ακολουθούν κι άλλες ακόμη πιο αδιάκριτες ερωτήσεις, όπως λόγου χάρη: «ακόμη δεν παντρεύτηκες;» ή «πότε θα παντρευτείς;» ή «βιάσου, πότε θα κάνεις οικογένεια;». Κι όλες αυτές οι ερωτήσεις σε φέρνουν σε δύσκολη θέση και αρχίζεις να απολογείσαι δίνοντας άλλοτε τις ίδιες εξηγήσεις κι άλλοτε διαφορετικές. Προσπαθείς να είσαι ευγενική με ανάγωγους ανθρώπους που δεν περνάει καν απ’ το μυαλό τους η στοιχειώδης σκέψη ότι η ζωή σου και οι επιλογές σου δεν τους αφορούν κι ότι τέτοιου είδους ερωτήσεις εκτός από αδιάκριτες, είναι επίσης ανούσιες και κακεντρεχείς. 

 

Ο έρωτας και η αγάπη δεν μπορούν να εκφραστούν με τον ίδιο τρόπο από όλους τους ανθρώπους. Κάθε άνθρωπος έχει τους δικούς του λόγους και τους δικούς του ρυθμούς. Κάποιοι θέτουν ως πρώτη τους προτεραιότητα την καριέρα, κάποιοι έχουν διάφορες άλλες ανάγκες και προτεραιότητες, ενώ δεν σπανίζουν οι περιπτώσεις αυτών που έχουν πληγωθεί και φοβούνται να μην πληγωθούν ξανά. Άλλοι πάλι δε θα θυσίαζαν την ελευθερία τους, ενώ άλλοι απλά δεν έτυχε να γνωρίσουν το κατάλληλο άτομο. Τι είναι πιο σοφό άραγε; Το να συνάπτει κανείς σχέση με ένα άλλο άτομο με το οποίο δεν ταιριάζει μόνο και μόνο επειδή βιάζεται να παντρευτεί, διότι αυτό προσδοκά η κοινωνία; Και μετά όταν η πίεση από την ασυμφωνία των χαρακτήρων φέρει καβγάδες, εντάσεις, φωνές κοκ, ποιο θα είναι το παράδειγμα που θα δώσουν στα παιδιά τους;

Εν πάση περιπτώσει, οι επιλογές του καθενός αφορούν μόνο το ίδιο το άτομο και κανέναν άλλον. Η κριτική είναι πάντα εύκολη όπως και οι συμβουλές όταν πρόκειται για τους άλλους. Εφόσον, το ζήτημα αφορά μόνο εσένα, τότε θα πρέπει να προσέξεις να μην πέσεις στην παγίδα να πάρεις αποφάσεις με βάση αυτά που επιθυμούν ή θέλουν οι «σημαντικοί άλλοι» για εσένα. Άκουσε, λοιπόν, την καρδιά σου και το μυαλό σου κι όχι όσα θα σου πει η κολλητή σου, η αδελφή σου, η ξαδέλφη σου, οι γονείς σου κοκ. Μάθε να ακούς τη δική σου φωνή και για να το καταφέρεις αυτό, θα πρέπει να χαμηλώσεις την «ένταση» από τις φωνές των άλλων. Ρώτησε τον εαυτό σου τι θες από την ζωή σου, πώς φαντάζεσαι το μέλλον σου, αν πραγματικά σε ενδιαφέρει ένας σοβαρός δεσμός ή η προοπτική του να κάνεις οικογένεια και να αποκτήσετε τα δικά σας παιδιά.

 

Αν ανήκεις στην κατηγορία: «δεν έχω βρει τον κατάλληλο»

Μην αγχώνεσαι. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το «κατάλληλο άτομο» έρχεται πάντα την «κατάλληλη στιγμή», πράγμα που σημαίνει ότι για να μην έχεις βρει το κατάλληλο άτομο, απλά δεν έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή. Σίγουρα ανάμεσα στα πλήθη των ατόμων εκεί έξω υπάρχει κάποιος με τον οποίο ταιριάζουμε και θα μπορούσαμε να συνάψουμε μια σχέση που θα βασίζεται στην αλήθεια, την εμπιστοσύνη, την αμοιβαιότητα και κυρίως την αγάπη. Κάποιες φορές αυτός ο άνθρωπος δεν είναι και τόσο μακριά όσο πιστεύουμε… ίσως, και να τον έχεις μπροστά σου, απλά δεν τον έχεις προσέξει. Συμβαίνει συχνά κάποιοι φίλοι που γνωρίζονται για χρόνια να καταλήξουν σε ζευγάρι κι αυτό είναι πραγματικά υπέροχο! Ψάξε, λοιπόν, στον περίγυρό σου, αν υπάρχει κάποιος για τον οποίο τρέφεις συμπάθεια, αλλά τέτοια συμπάθεια που δεν μοιάζει απλώς με φιλία. 

 

Πέραν αυτών, ίσως, να νομίζεις ότι είσαι ανοιχτή στην αγάπη, αλλά τελικά όχι και τόσο. Δηλαδή, όταν κάποιος έρχεται πιο κοντά, εσύ μαζεύεσαι και γίνεσαι «στρείδι», «κλειδώνεσαι» στον εαυτό σου όταν τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά. Αρχίζεις τότε να έχεις ενδοιασμούς σχετικά με το αν εσύ ή αυτός είναι ο κατάλληλος, αν δεν είναι αυτός που δείχνει και αν τελικά σε πληγώσει ή αν εσύ έχεις κάνει ανοίγματα που σε αφήνουν ευάλωτη στο να σε εκμεταλλευτεί. Κι έτσι, μαζεύεσαι και αντί να ζήσεις στο «εδώ και τώρα», στο παρόν, προσπαθείς να ζήσεις στο μέλλον, στο τι θα συμβεί μελλοντικά επιτρέποντας έτσι να επισκιάσει τη μαγεία του έρωτα κάθε είδους αρνητική σου σκέψη και φοβία.

Προσπάθησε να παραμερίσεις όλους τους φόβους σου και σκέψου: «γιατί κι αυτή την φορά να επαναληφθεί το ίδιο σενάριο, όπως στις προηγούμενες σχέσεις που δεν ευοδώθηκαν; Γιατί αυτή η φορά να μην στεφθεί με επιτυχία;»

 

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου