Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ένα πιο ήρεμο, γαλήνιο, οικογενειακό περιβάλλον




Επίπεδο θορύβου, επίπεδο δραστηριότητας και ευγένεια

«Το επίπεδο ανοχής θορύβου διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια. Μερικές οικογένειες ζουν άνετα με το στερεοφωνικό, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση να παίζουν ταυτόχρονα σε υψηλή ένταση, ενώ άλλες θεωρούν ενοχλητικό έστω και ένα από τα παραπάνω. Παρόλα αυτά, οι γονείς που ανέχονται ένα υψηλό επίπεδο θορύβου, μένουν συχνά έκπληκτοι όταν μαθαίνουν ότι αυτό συνδέεται με το άγχος της οικογένειας. Συγκεκριμένα, όταν το επίπεδο θορύβου είναι σταθερά υψηλό, συνήθως και το άγχος στην οικογένεια κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα» (σελ. 106).

«Η υγιής οικογένεια θέτει κάποιο έλεγχο πάνω στο επίπεδο δραστηριότητας των παιδιών και των ενηλίκων. Ένας κοινός κανόνας είναι ότι σε κάθε παιδί επιτρέπεται να λάβει μέρος σε μια δραστηριότητα εκτός σπιτιού, που απαιτεί εξάσκηση ή σε εργασίες κατά τη διάρκεια μιας συγκεκριμένης εποχής» (σελ. 110).

«Η ευγένεια και οι καλοί τρόποι δείχνουν ότι υπάρχει σεβασμός στην οικογένεια και ο σεβασμός είναι μία από τις πέντε κορυφαίες αξίες που διαθέτουν οι υγιείς οικογένειες» (σελ. 112).

«Όταν βιώνουμε συγκρούσεις στην οικογένεια, οι οποίες προκαλούν συνεχείς διαμάχες, συνηθίζουμε να επικεντρωνόμαστε στα άτομα και αγνοούμε την επιρροή του περιβάλλοντος στη συμπεριφορά των ατόμων. Όλες οι οικογένειες θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια περιβαλλοντική μελέτη, με σκοπό να ανακαλύψουν τους παράγοντες που επιτείνουν τη φασαρία και αυτούς που βοηθούν στη δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος- το απάνεμο λιμάνι που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε σπίτι» (σελ. 117).  

Οι καλοί τρόποι ή η έλλειψή τους γίνονται απλώς συνήθεια…


Dolores, Curran. (2003). Κουραστήκατε να μαλώνετε με τα παιδιά σας; Αθήνα: Ωρίων, σελ. 105-117.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου