Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Μιλώντας για την αγάπη (IΙ), Μπουσκάλια



«Η αγάπη είναι ένας καθρέφτης. Όταν αγαπάς κάποιον γίνεσαι ο καθρέφτης του και αυτός ο δικός σου… Κι αντικαθρεφτίζοντας την αγάπη ο ένας του άλλου βλέπεις το άπειρο» (σελ. 71).


«Χρειαζόμαστε τους άλλους. Έχουμε ανάγκη τους άλλους για ν’ αγαπήσουμε και χρειαζόμαστε τους άλλους για ν’ αγαπηθούμε. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως χωρίς αυτό κι εμείς το ίδιο, όπως τα βρέφη που μένουν μόνα, θα πάψουμε να ωριμάζουμε, θα πάψουμε να αναπτυσσόμαστε, και θα διαλέξουμε την τρέλα ή τον θάνατο» (σελ. 74).

«Η αγάπη έχει πάντα ανοιχτή την αγκαλιά της. Αν κλείσεις την αγκαλιά σου γύρω από την αγάπη θα ανακαλύψεις ότι σου έμεινε ν’ αγκαλιάζεις μόνο τον εαυτό σου» (σελ. 82).

«Η αγάπη δε φοβάται να νιώσει και να ζητά με πάθος να εκφραστεί» (σελ. 85).

«Η αγάπη έχει νόημα μόνο έτσι όπως βιώνεται στο ‘τώρα’» (σελ. 90).


«Η αγάπη είναι όλο εμπιστοσύνη, όλο αποδοχή, όλο πίστη, χωρίς να ζητά ποτέ εγγυήσεις. Η αγάπη είναι υπομονετική και περιμένει, αλλά δεν είναι παθητική. Γιατί αδιάκοπα προσφέρει τον εαυτό της σε μια αμοιβαία αποκάλυψη, σε ένα αμοιβαίο μοίρασμα. Η αγάπη είναι αυθόρμητη και διψά να εκφραστεί μέσα από τη χαρά, την ομορφιά, την αλήθεια, ακόμη και μέσα από τα δάκρυα. Η αγάπη ζει τη στιγμή, ούτε χάνει στο χτες, ούτε επιδιώκει το αύριο. Η αγάπη είναι το τώρα!» (σελ. 91).

«Το να αγαπάς δεν είναι ποτέ κάτι εύκολο κι ο άνθρωπος που έχει αποφασίσει να ζει μέσα στην αγάπη είναι σίγουρο ότι θα βρει πολλά εμπόδια στην ωρίμανσή του με την αγάπη» (σελ. 99).

«Για να αγαπήσετε τους άλλους, πρέπει να αγαπήσετε τον εαυτό. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να έχεις ένα  πραγματικό ενδιαφέρον, φροντίδα, αγάπη και σεβασμό για τον εαυτό σου. 

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει ακόμη να ξέρεις ότι μόνο εσύ μπορείς να είσαι εσύ» (σελ. 113-115).


«Αν γνωρίζεις, αποδέχεσαι κι εκτιμάς τον εαυτό σου και τη μοναδικότητά σου, θα επιτρέψεις και στους άλλους να το κάνουν αυτό. Αν αξιολογείς κι εκτιμάς την ανακάλυψη του εαυτού σου, θα ενθαρρύνεις κι άλλους να αρχίσουν τούτη την αυτό-ανακάλυψη (σελ. 115).

Μπουσκάλια, Λέο. (1989). Η Αγάπη. Αθήνα:  Γλάρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου