Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Θετικά συναισθήματα κατά τη μητρότητα



Η μετάβαση στη μητρότητα

«Η ένταση του τοκετού και οι απαιτήσεις του νεογνού δεν αφήνουν πολλά χρονικά περιθώρια στη νέα μητέρα να προσαρμοστεί στην καινούργια κατάσταση. Επιπλέον, η κούραση, η έλλειψη ύπνου, οι ορμονικές αλλαγές με τις συναισθηματικές μεταπτώσεις που συνεπάγονται, τυχόν προβλήματα θηλασμού που προκαλούν πόνο στο στήθος και άλλες σωματικές ενοχλήσεις από την καισαρική τομή δεν επιτρέπουν, πάντα, στη λεχωίδα να χαλαρώσει» (σελ. 416-417).

«Όση προσοχή και να προσδώσει η νέα μητέρα σε αυτόν τον ρόλο, η πραγματικότητα, όπως παρουσιάζεται, ίσως είναι πολύ διαφορετική από την ιδανική ενδεχομένως προσδοκία που είχε. Η προσαρμογή στις απαιτήσεις της γονεικότητας χρειάζεται χρόνο και η τροποποίηση όλων των απόψεων της προηγούμενης ζωής είναι αναπόφευκτη. Τα πρότυπα της μητρότητας που αναπτύσσονται θα εξαρτηθούν, εν μέρει από την προηγούμενη εμπειρία της μητέρας στο να φροντίζει  παιδιά άλλα περισσότερο από τις προσδοκίες της, την αυτοεκτίμησή της, τη φύση της προσωπικότητάς της και τις ψυχολογικές δυνάμεις της» (σελ. 416-417).



Μωραΐτου, Μάρθα. (2011). Θετικά συναισθήματα και μητρότητα. Στο βιβλίο των Α. Σταλίκα και Π. Μυτσκίδου (Επιμ.), σελ. 401-428. Αθήνα: Τόπος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου