Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2018

Σχέσεις ουσίας«Όλοι προσπαθούν πάντοτε να κάνουν τις σχέσεις τους πιο ουσιαστικές, πιο πλούσιες, άλλοτε συνειδητά και άλλοτε ασυνείδητα. Όσο κι αν προσποιείται κάποιος τον αδιάφορο, μην αμφιβάλλετε ότι κάτω από την αμυντική του πανοπλία υπάρχει μια τρυφερή ψυχή που θέλει να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Πίσω από κάθε του κίνητρο και ενέργεια βρίσκεται η επιθυμία του να αγαπηθεί και να εκτιμηθεί, αλλά και η λαχτάρα να μοιραστεί τον εαυτό του με τους άλλους.

Πίσω από κάθε φοβισμένο προσωπείο βρίσκεται μια ευγενική ψυχή που θέλει να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

Πολλές φορές στην προσπάθειά τους για μια σχέση ουσιαστική και επειδή δεν έχουν μάθει μια επιτυχημένη μέθοδοι, οι άνθρωποι θυμώνουν.

Αν όλοι προσπαθούμε να προσφέρουμε περισσότερη αγάπη και καλοσύνη στον σύντροφό μας, γιατί διαλύονται τόσοι γάμοι και καταστρέφονται οικογένειες. Η συζήτηση και οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Σε πολλές περιπτώσεις ευθύνεται το γεγονός ότι οι σύντροφοι δεν έχουν αποκτήσει αποτελεσματικές επικοινωνιακές δεξιότητες, οπότε, όσο περισσότερο προσπαθούν, τόσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα. Οι άνθρωποι συχνά αποδέχονται τις σχέσεις τους όπως είναι επειδή δεν έχουν κάποια εφαρμόσιμη λύση, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να την αποδεχτούν ή να προσπαθήσουν πάλι με κάποιον άλλο.
Εξαιτίας των ανεπαρκών σχέσεων, πολλοί άνθρωποι σήμερα προσπαθούν παθιασμένα να αλλάξουν τον εαυτό τους, ελπίζοντας έτσι να καλυτερεύσουν τη ζωή τους. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τον εαυτό σας ή τους άλλους για να έχετε περισσότερη και πιο ουσιαστική αγάπη στη ζωή σας. Αντίθετα, μια τέτοια απόπειρα γίνεται τροχοπέδη. Όσο προσπαθείτε να αλλάξετε και συμπεριφέρεστε όπως νομίζετε ότι πρέπει, τόσο απομακρύνεστε από τον πραγματικό εαυτό σας και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο για εσάς και για τους άλλους να τον αγαπήσουν» (Gray, 2008: 57-58).

«Όσο η αλλαγή έχει ως κίνητρο την αποστροφή για τον εαυτό μας, δεν μπορεί ποτέ να δημιουργήσει περισσότερη αγάπη».


Gray, John. (2008). Αγαπήστε ξανά. Ένας οδηγός για ουσιαστικές σχέσεις. Αθήνα: Φυτράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου