Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Αυτοεκτίμηση και συγκυρίες της αυταξίας

Ο Rogers ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της έννοιας του εαυτού και κυρίως στον βαθμό που οι άνθρωποι έχουν μια σχετικά σταθερή αίσθηση αυταξίας ή αυτοεκτίμησης. Για να πραγματοποιηθούν αλλαγές στην αίσθηση που έχουν για τον εαυτό τους οι άνθρωποι, φαίνεται πως χρειάστηκαν συστηματικές προσπάθειες, όπως αυτές που έγιναν από την προσωποκεντρική θεραπεία. Ο Rogers θεωρούσε ότι μεγαλώνοντας μέσα από την πραγμάτωση μπορούμε να αναπτύξουμε και να εδραιώσουμε μια σταθερή εικόνα του εαυτού. 

 

Νεότεροι θεωρητικοί όπως οι Crocker και Wolfe, υποστήριξαν ότι η αυτοεκτίμηση μπορεί να έχει αρκετές διακυμάνσεις σε όλη τη ζωή του ατόμου. Η αυτοεκτίμηση ενός ατόμου εξαρτάται συγκυριακά από τα θετικά και τα αρνητικά γεγονότα που έχει βιώσει. Συγκεκριμένα, η αυτοεκτίμηση μπορεί να αυξηθεί αν πάρουμε άριστα σε ένα μάθημα ή αν πετύχουμε κάτι στη δουλειά μας, ενώ μπορεί να πέσει τελείως αν πάρουμε κάτω από τη βάση ή αν αποτύχουμε σε κάποιο επαγγελματικό μας εγχείρημα. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μας αποτελούν τις συγκυρίες της αυταξίας, μέσα από τις οποίες εξαρτάται η αυτοεκτίμηση.

Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν στον βαθμό που ένα οποιοδήποτε γεγονός αποτελεί για αυτούς συγκυρία αυταξίας. Ένα άτομο μπορεί να μην δίνει μεγάλη σημασία στους βαθμούς στα μαθήματα, γιατί το βασικό του ενδιαφέρον είναι να βγαίνει ραντεβού, ενώ κάποιος άλλος μπορεί να λαμβάνει υπόψη τους βαθμούς στο πανεπιστήμιο και να μη θεωρεί ως επιτυχία ή αποτυχία την έκβαση των ερωτικών του σχέσεων. Ο αντίκτυπος που έχουν τα γεγονότα στην αυτοεκτίμησή μας εξαρτάται από τη συνάφεια που αντιλαμβανόμαστε να έχουν τα περισσότερα γεγονότα με τις συγκυρίες της αυταξίας μας.

Η αυτοεκτίμηση και ο τρόπος που διαμορφώνεται εξαρτάται τόσο από τα γεγονότα που εμείς θεωρούμε σημαντικά όσο και από τα κοινωνικά περιβάλλοντα. Τα τελευταία συμβάλλουν όχι μόνο στα μέσα τυπικά επίπεδα αυτοεκτίμησης, αλλά και σε εκείνες τις καθημερινές διακυμάνσεις στην αίσθηση που έχουν οι άνθρωποι για τον εαυτό τους, που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας.  

 

Πηγή:

 

Cervone & Pervin. Θεωρίες προσωπικότητας. Έρευνα και εφαρμογές. Gutenberg, 2013.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου