Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Μήπως είναι νωρίς να στολίσω για τα Χριστούγεννα;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν η διακόσμηση του σπιτιού σας μπορεί να πει πράγματα για εσάς και την προσωπικότητά σας; Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων, βλέπουμε όλο και περισσότερα σπίτια να έχουν αναλόγως έναν απλό ή πιο περίπλοκο στολισμό. Όπως και να έχει, η εικόνα αυτή είναι ομολογουμένως ευχάριστη και θελκτική. Υπάρχει άραγε κάποιος ψυχολογικός λόγος πίσω από αυτή την συμπεριφορά; 

 

Μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που στολίζουν εξωτερικά τα σπίτια τους, προβαίνουν σε αυτή την πράξη για να μεταδώσουν το μήνυμα της φιλικότητας απέναντι στους γείτονές τους. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Psychology, βρήκε ότι πράγματι, άτομα που έχουν λίγους φίλους, χρησιμοποιούν την διακόσμηση για τα Χριστούγεννα ως σήμα προσβασιμότητας για τους γείτονές τους, ως μια ένδειξη ότι οι κάτοικοι των διακοσμημένων σπιτιών είναι φιλικοί. Η εξωτερική διακόσμηση, λοιπόν, βοηθάει να φαίνονται οι κάτοικοι κοινωνικοί, ακόμη κι αν στην πραγματικότητα δεν είναι (Werner et al, 1989). Ως εκ τούτου, αν είστε νέοι στη γειτονιά και δεν έχετε καταφέρει να σπάσετε τον πάγο και να κάνετε γνωριμίες ή φιλίες με τους γείτονες, ίσως μια γιρλάντα ή κάποιος κόκκινος φιόγκος και τα λαμπάκια, να σας βοηθήσουν να δικτυωθείτε!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πολύ πρώιμη διακόσμηση για τις γιορτές μπορεί να σας κάνει πιο ευτυχισμένους κι αυτό είναι ένα από τα πιο ευχάριστα νέα που θα μπορούσε να ακούσει κανείς! Σε μια κοινωνική πραγματικότητα που το άγχος μας καταβάλλει όλους, μια τόσο απλή αλλαγή, μπορεί να μεταβάλλει τη διάθεσή μας, καθώς μας γυρνά πίσω στην συναισθηματική κατάσταση της παιδικής μας ηλικίας, τότε που το άγχος μας ήταν πολύ λιγότερο, όπως επισημαίνει ο ψυχαναλυτής Steve McKeown. Οι στολισμοί μοιάζουν με ένα μονοπάτι που μας οδηγεί κατευθείαν σε εκείνα τα παλιά και συνάμα μαγικά συναισθήματα ενθουσιασμού που είχαμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά. Το να στολίσουμε νωρίς, σημαίνει ότι επεκτείνουμε τον ενθουσιασμό μας για περισσότερες μέρες! 

 

Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο: (13 πράγματα που οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι δεν κάνουν/13Things Mentally Strong People Don't), θεωρεί πως η νοσταλγία για τις διακοπές μπορεί να προσφέρει θετικότητα στη ζωή κάποιου. Όπως η ίδια αναφέρει: «η νοσταλγία συμβάλλει στη σύνδεση των ανθρώπων με το προσωπικό τους παρελθόν και βοηθά τους ανθρώπους να κατανοήσουν την ταυτότητά τους. Για πολλούς, το να στολίζουν νωρίς τα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι ένας τρόπος για να επανασυνδεθούν με την παιδική τους ηλικία.»

Αντί, λοιπόν, να γκρινιάζετε προς αυτούς που στολίζουν από πολύ νωρίς, γιατί δεν δοκιμάζετε κι εσείς να κάνετε το ίδιο ούτως ώστε να τσεκάρετε κατά πόσο ισχύει η παραπάνω θεωρία;

 

 Πηγές:

Does Christmas Bring Out the Best in Us? | Psychology Today

Christmas Decorations Make You Happy - Hang Holiday Decorations Early (housebeautiful.com)

Carol M. Werner, Sonja Peterson – Lewist & Barbara B. Brown. (1989). Ιnferences about homeowners’ sociability: impact of Christmas Decorations and other cues. Journal of Environmental Psychology, 9, 279-296.

 

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου