Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017

Μια θεωρία για την αγάπη«Όταν συγκεντρωνόμαστε μόνο σε αυτό που είναι ακριβώς μπροστά στα μάτια μας, η όρασή μας σκοτεινιάζει. Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος».

«Με τον ίδιο τρόπο τα ζευγάρια με προβλήματα εστιάζουν σε συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά το αληθινό πρόβλημα είναι ευρύτερο και βαθύτερο. Οι αναστατωμένοι σύντροφοι δεν βλέπουν πια ο ένας τον άλλο ως το συναισθηματικό ασφαλές λιμάνι τους. Ο εραστής μας υποτίθεται ότι είναι ο μόνος άνθρωπος στον οποίο μπορούμε πάντα να υπολογίζουμε, αυτός που πάντα θα ανταποκρίνεται. Αντίθετα, οι δυστυχισμένοι σύντροφοι συχνά νιώθουν συναισθηματική αποστέρηση, απόρριψη, ακόμη και εγκατάλειψη. Υπό αυτό το πρίσμα, οι συγκρούσεις του ζευγαριού αποκτούν την αληθινή τους σημασία: είναι οι φοβισμένες διαμαρτυρίες για τη διάβρωση του δεσμού και αίτημα για συναισθηματική επαναδέσμευση.

Αντίθετα, στον πυρήνα των ευτυχισμένων σχέσεων υπάρχει η βαθιά εμπιστοσύνη ότι οι σύντροφοι νοιάζονται ο ένας για τον άλλο και θα ανταποκριθούν αξιόπιστα όταν υπάρχει ανάγκη. Η ασφαλής αγάπη είναι ένας ανοιχτός δίαυλος για αμοιβαία εκπεμπόμενα συναισθηματικά σήματα. Η αγάπη είναι μια διαρκής διαδικασία συντονισμού, σύνδεσης, παράβλεψης ή λανθασμένης ανάγνωσης των σημάτων, αποσύνδεσης, αποκατάστασης και τελικά βαθύτερης σύνδεσης. Είναι ένας χορός όπου ο ένας συναντάει τον άλλο, απομακρύνονται και ξαναβρίσκονται, λεπτό το λεπτό, μέρα με τη μέρα» (Sue Johnson, 2016: 36-37).

«Οι δυσαρεστημένοι εραστές καταφεύγουν σε μοτίβα συμπεριφοράς που τους βυθίζουν σε κύκλους αλληλοκατηγοριών και απόσυρσης. Το κλειδί για να αποκατασταθεί η σύνδεση είναι, πρώτα, να διακόψουν και να αποσυναρμολογήσουν αυτές τις καταστροφικές αλληλουχίες και μετά να δομήσουν με θέρμη έναν πιο ανοιχτό και συναισθηματικά δεκτικό τρόπο αλληλεπίδρασης, έναν τρόπο όπου οι σύντροφοι θα νιώθουν ασφαλείς να εμπιστευτούν ο ένας στον άλλο τους κρυφούς φόβους και τις επιθυμίες τους» (Sue Johnson, 2016: 39).


Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο έρωτας είναι συναίσθημα. Ο έρωτας είναι ορθή λογική. Ken Kesey

Αν δεν αγαπάς κάποιον, τίποτε δεν έχει νόημα. Cummings


Sue Johnson, 2016. Το νόημα του έρωτα. Η επαναστατική νέα επιστήμη των αισθηματικών σχέσεων. Αθήνα: Gutenberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου