Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

«Ο έρωτας έχει πρόσωπο»



Από την εισαγωγή του βιβλίου: «Να θέλεις και να ερωτεύεσαι» (Rollo May)

«Οι γνήσιες προσωπικές σχέσεις επιτρέπουν και υποχρεώνουν την εσωτερική διεργασία. Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι αγαπάς κάποιον, δίχως να επιτρέπεις να σε αλλάζει. Δεν μπορείς να έχεις μια σημαντική προσωπική σχέση, δίχως να την επικαιροποιείς, δηλαδή δίχως να αλλάζεις διαρκώς εσύ για να μπορείς να συναντάς τον άλλο, που ποτέ δεν είναι ο ίδιος. Επομένως, ο αυθεντικός έρωτας, υπερβαίνοντας τα στερεότυπα, έχει πρόσωπο». 


«Ο κίνδυνος στις ημέρες μας εκπορεύεται από την επιφανειακότητα των προσωπικών σχέσεων, που οδηγεί στο εσωτερικό άδειασμα που καταγράφεται με όρους κατάθλιψης, αλλά στην πραγματικότητα είναι η αποτύπωση της εσωτερικής ερήμωσης. ‘Κατάθλιψη είναι η ανικανότητα σύλληψης κάποιου μέλλοντος’.

Το άδειασμα οδηγεί στην ισοπέδωση, στην απάθεια. Δηλαδή, εκεί που παύεις να αισθάνεσαι τον πόνο από τις απώλειες και τις ματαιώσεις, αλλά και παύεις να αισθάνεσαι και την αγαλλίαση, την έκπληξη και την πληρότητα που μπορεί να προσφέρει ο έρωτας που τροφοδοτείται».

(Καραγιάννης, από Rollo May, 2016: 11).

Αποσπάσματα του βιβλίου του Rollo May (2016):
«Ο έρωτας μας τραβά μπροστά και ανοίγεται σε ποικίλες σφαίρες δυνατοτήτων, είναι η άπλωσή μας προς την ανθρώπινη φαντασία και προθετικότητα. Ο έρωτας αποτελεί τη δυνατότητά μας  να μετάσχουμε σε ένα σταθερό διάλογο με το περιβάλλον μας, τον κόσμο της φύσεως και τους ανθρώπους» (σελ. 149).


Rollo May. (2016). Να θέλεις και να ερωτεύεσαι. Εκδόσεις Αρμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου