Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Η ευθύνη και η δύναμη των λέξεων



Λέξεις της στιγμής με συνέπειες που διαρκούν…

«Οι λέξεις έχουν ευθύνη… κι εσύ έχεις την ευθύνη των λέξεων που χρησιμοποιείς…»

Οι λέξεις έχουν ευθύνη, δεν μπορούν να λέγονται χωρίς να λαμβάνεις υπόψη τις συνέπειες που έχουν. Και αν αναρωτιέσαι ποιος έχει την ευθύνη, τα πράγματα είναι απλά: αυτός που εκστομίζει την κάθε λέξη. Είσαι, λοιπόν, υπεύθυνος για όσα λες, για όσα υπόσχεσαι, για όσα μοιράζεσαι. Είσαι υπεύθυνος για τις σκέψεις και τα συναισθήματα που παίρνουν μορφή μέσω των λέξεων που χρησιμοποιείς.

Οι λέξεις έχουν ευθύνη και στην πραγματικότητα εσύ έχεις την ευθύνη των λέξεων που χρησιμοποιείς. Πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιείς λέξεις, εκείνη την στιγμή για τον εντυπωσιασμό ή από ενθουσιασμό, χωρίς καμία δέσμευση και λες και δεν έχουν κανένα βάρος, θεωρώντας ότι θα ξεχαστούν την επόμενη στιγμή, μαζί με τη στιγμή που θα περάσει.  

Οι λέξεις έχουν δύναμη και από εμάς εξαρτάται ο τρόπος που θα τις χρησιμοποιήσουμε. Οι λέξεις μπορούν να είναι ενθαρρυντικές και βοηθητικές για τους άλλους, ή μπορούν να πληγώσουν και να βλάψουν, να πονέσουν και να προσβάλλουν. Από εμάς εξαρτάται πώς θα πειθαρχήσουμε τις λέξεις που θα επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε και το ύφος με το οποίο θα πάρουν μορφή οι λέξεις βγαίνοντας από το στόμα μας. 


Μόνο αν πάρουμε την ευθύνη για τα λόγια μας, μπορούμε να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με το τι λέμε, σε ποιον το λέμε και γιατί το λέμε. Αυτό δε σημαίνει πως χάνουμε τον αυθορμητισμό μας ή την ειλικρίνειά μας. Σημαίνει πως αναγνωρίζουμε τη σοβαρότητα και τη σημαντικότητα της κάθε λέξης που επιλέγουμε να πούμε, έτσι ώστε να μην καταλήξουμε να εκστομίζουμε κακίες και προσβολές, ή υποσχέσεις και ελπίδες, ή ανεκπλήρωτα λόγια και προσδοκίες. 

Οι λέξεις μπορεί να είναι στιγμιαίες, δες τες μόνο σε συνάρτηση με τις πράξεις και με τις σιωπές. Θα πρέπει όλα να σου δίνουν μια αρμονία που θα ηρεμεί την ψυχή, θα σε ανακουφίζουν από τα προβλήματα που σε ταλαιπωρούν και θα σου προσφέρουν μια χαλαρωτική ανάσα…


Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος- Κοινωνιολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου