Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Η Αγάπη… με λίγα λόγια… περιγράφεται;



Ποιος μπορεί να μιλήσει για την αγάπη; Χρειάζεται να μιλήσουμε ή απλά να την εκφράζουμε, να τη βιώνουμε, να τη ζούμε; Μπορούμε να την προσεγγίσουμε «επιστημονικά»; Ας προσπαθήσουμε…
Πολλοί ασχολήθηκαν με την αγάπη, σε μια προσπάθεια να την περιγράψουν, να την προσεγγίσουν ή να την αναλύσουν. Ας δούμε κάποια από τα λεγόμενά τους.
«Η αγάπη δεν είναι να κοιτάζουμε ο ένας τον άλλο, αλλά να βλέπουμε μαζί προς την ίδια κατεύθυνση».
Antoin de Saint-Exupéry

Ο Καζαντζάκης αναρωτιέται: τι είναι η αγάπη;
«Δεν είναι συμπόνια μήτε καλοσύνη. Στη συμπόνια είναι δύο. Αυτός που δίνει και αυτός που δέχεται. Μα στην αγάπη είναι ένας. Σμίγουν δύο και γίνονται ένα. Δεν ξεχωρίζουν. Το εγώ και το εσύ αφανίζονται. Αγαπώ θα πει χάνομαι».

Με την αγάπη ασχολήθηκε αρκετά και ο Μπουκάι, αναφέροντας: «Μιλάω για την αγάπη που σημαίνει απλώς, να θέλεις κάποιον πολύ. Και λέω να θέλεις οχι με την ετυμολογική έννοια της κτήσης, αλλά με την έννοια που καθημερινά δίνουμε σ' αυτό το ρήμα στις ισπανόφωνες χώρες, όπου το θέλω σημαίνει σ' αγαπώ».
Ο Μπουκόφσκι μίλησε για την αγάπη με ένα πιο ρεαλιστικό και κυνικό τρόπο: «Αγάπη είναι μια κατάσταση σαν τη πρωινή ομίχλη που αντικρίζεις την αυγή, λίγο πριν βγει ο ήλιος. Μένει για λίγο και μετά εξατμίζεται. Η αγάπη είναι μια ομίχλη που εξατμίζεται με την πρώτη αχτίδα της πραγματικότητας, αυτό είναι».
Και δεν πρέπει να παραλείψουμε τον Μπουσκάλια, που αφιέρωσε ολόκληρο βιβλίο στην ανάλυση της αγάπης, αν και στα περισσότερα βιβλία του αναλύει το συγκεκριμένο θέμα. 

Μεταξύ άλλων ο Μπουσκάλια αναφέρει:
«Κάποια στιγμή θα φτάσει η ώρα που όσοι αγαπάς θα φύγουν, θα προχωρήσουν χωρίς εσένα οι παρέες σου, οι φίλοι σου, οι εραστές σου.
Άφησε τους να φύγουν.
Μην ψάχνεις το λόγο.
Πρέπει να καταλάβεις πως η αγάπη έχει αρχή, μέση και τέλος.
Επειδή έπαψε να υπάρχει, δεν σημαίνει πως η αγάπη που σου έδωσαν κάποτε ήταν ψεύτικη».

Επίσης, ο Μπουσκάλια συνδέει την αγάπη για τους άλλους με την αγάπη για τον εαυτό μας: «Όσο περισσότερο αγαπάμε τον εαυτό μας, τόσο περισσότερο μπορούμε να αγαπήσουμε και τους άλλους. Και μέσα από αυτή την αγάπη, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την εκδηλώνουμε, φαίνεται τελικά το ποιοι πραγματικά είμαστε. Γιατί η αγάπη είναι σαν τον καθρέπτη. Όταν αγαπάς κάποιον γίνεσαι ο δικός του καθρέπτης κι αυτός γίνεται ο δικός σου… κι αντικαθρεφτίζοντας την αγάπη ο ένας του άλλου βλέπεις το άπειρο!»
Στο βιβλίο του για την Αγάπη αναφέρει: «Η αγάπη είναι αγάπη μόνον όταν προσφέρεται χωρίς προσμονή ανταλλαγμάτων. Λόγου χάρη, δε μπορείς να επιμένεις να σ' αγαπήσει κάποιος, να σου ανταποδώσει την αγάπη. Ακόμη και να το σκεφτεί κανένας αυτό, είναι αστείο. Ωστόσο υποσυνείδητα, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν. Αν αγαπάς αληθινά τότε δεν έχεις άλλη επιλογή από το να πιστεύεις, να έχεις εμπιστοσύνη και να ελπίζεις ότι η αγάπη θα σου επιστραφεί. Αλλά δεν υπάρχει καμία σιγουριά γι' αυτό, καμιά εγγύηση. Αν περιμένει κανένας ν' αγαπήσει μόνον όταν θα 'ναι σίγουρος ότι θα δεχτεί ίση αγάπη σαν αντάλλαγμα, θα περιμένει για πάντα. Στην πραγματικότητα, αν αγαπά χωρίς την παραμικρή προσδοκία πάλι στα σίγουρα θ' απογοητευτεί τελικά, γιατί δεν είναι καθόλου πιθανό ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες του, έστω κι αν η αγάπη τους γι' αυτόν είναι μεγάλη.

Αγαπά κανένας επειδή το θέλει, επειδή αυτό του δίνει χαρά, επειδή ξέρει ότι η ωρίμανση και η ανακάλυψη του εαυτού του εξαρτάται από αυτό. Ξέρει ότι η μοναδική σιγουριά που έχει βρίσκεται μέσα στον εαυτό του. Αν εμπιστεύεται τον εαυτό του και πιστεύει σ' αυτόν, θα εμπιστεύεται και θα πιστεύει και στους άλλους. Θα είναι πρόθυμος ν' αποδεχτεί το καθετί που είναι ικανοί να του δώσουν, αλλά θα μπορεί και να είναι σίγουρος και να μην εξαρτιέται από τίποτα άλλο έξω από τον ίδιο τον εαυτό του». (Λεό Μπουσκάλια -Η Αγάπη-)

Ο Coelho αναφέρει: «Είναι ανώφελο να μιλάς γι’ αγάπη, γιατί η αγάπη έχει τη δική της γλώσσα και μιλάει από μόνη της.
Η αγάπη δε θέτει πολλά ερωτήματα, γιατί αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, αρχίζουμε και να φοβόμαστε.
Ίσως είναι ο φόβος να σε περιφρονήσουν, να μη γίνεις αποδεκτός, ο φόβος μήπως σπάσει η μαγεία.
Μπορεί να φαίνεται γελοίο, αλλά έτσι είναι. Γι αυτό δεν κάνουμε ερωτήσεις αλλά ενεργούμε».

Αξίζει λοιπόν να μιλήσουμε για την αγάπη, να την αναλύσουμε και να προσπαθήσουμε να την εξηγήσουμε, ή είναι κάτι που μόνο βιώνεται; Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα, περικλείει πολλά συναισθήματα, έχει πολλές εκδηλώσεις και εκφράζεται με διάφορους τρόπους. Δεν υπάρχει ένας ορισμός για την αγάπη. Ο καθένας δίνει το δικό του ορισμό, την καθορίζει, την οριοθετεί, την αναζητά, την προσφέρει, του λείπει ή νιώθει ότι την έχει…
Αγάπη… τι είναι τελικά; Ο καθένας έχει μια δική του ιστορία στο μυαλό… ένα δικό του ορισμό και τις δικές του εμπειρίες πάνω σ’ αυτή…

Παπαδοπούλου Ελένη- Ψυχολόγος, MSc.




Η αγάπη είναι σαν την υγεία. Την παραμελούμε όταν την έχουμε και την λατρεύουμε όταν την χάνουμε.
Ναγκίμπ Μαχφούζ

''Σ' αγαπώ σημαίνει να αναζητώ να γεμίσω
τις δικές σου ανάγκες κι όχι να θέλω,
χρησιμοποιώντας σε,
να καλύψω τις δικές μου ανάγκες.
Μονάχα ο έρωτας που έχει το θάρρος
να γίνει αγάπη νικάει το χρόνο και ζει.
Εξάλλου, κι επειδή η αγάπη είναι θαύμα,
πρέπει το θαύμα να σου ανήκει.
Να το αξίζει δηλαδή.''

Μάρω Βαμβουνάκη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου