Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013

Το ζευγάρι: Μαζί σαν ένα ή Μαζί και παράλληλα;Δύο άτομα που επιλέγουν να κινηθούν μαζί στη ζωή, να την μοιραστούν. Κι όταν λέμε μαζί εννοούμε παράλληλα- ο ένας δίπλα στον άλλο- ως ανεξάρτητες και ολοκληρωμένες οντότητες. 

Πόσο παρεξηγημένο είναι όμως αυτό το μαζί και πώς το ορίζει ο καθένας στο μυαλό του; Μαζί σαν ένα… χάνοντας, δηλαδή, την προσωπικότητά του ο καθένας… χάνοντας τον εαυτό μας, τις ανάγκες μας και τα θέλω μας. Μαζί… όλα να τα κάνουμε μαζί, όλα να τα ζούμε μαζί, όλα να τα μοιραζόμαστε… αυτό σημαίνει το μαζί;

Μαζί, αλλά μαζί ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι που πάντα θα έχουν τη δική τους γνώμη, άποψη, πεποίθηση, τις δικές τους εμπειρίες, προσδοκίες, στόχους και όνειρα. Μαζί αλλά και ξεχωριστά ο καθένας, ως άτομα, ακολουθούν μια κοινή πορεία. 

Επομένως, το μαζί σημαίνει μια πορεία δύο ατόμων που έχουν κάποια κοινά θέλω, αρκεί να σεβόμαστε τον άλλο, κοινούς στόχους κι ας αποκλίνουν κάποιοι, κοινές προσδοκίες, χωρίς να ξεχνάμε και τις προσδοκίες που έχουμε εμείς από τον εαυτό μας, από τον άλλο και από τη σχέση μας. 

Είναι παρεξηγημένο το μαζί. Αρκετοί το έχουμε πολύ συγκεχυμένο στο μυαλό μας κι από εκεί ξεκινούν τα περισσότερα προβλήματα σε μια σχέση. Γιατί σχέση δε σημαίνει ταύτιση απόψεων, ταύτιση αναγκών και προσδοκιών…, δεν σημαίνει καταπίεση του άλλου, ούτε διαρκής και απεγνωσμένη προσπάθεια για να μην τον χάσουμε, να μη μας παρατήσει.. 

Υπάρχουν συγκρούσεις, υπάρχουν διαφωνίες. Απλά για να υπάρχει αυτό το μαζί κι αν θέλουμε να συνεχίσει να υφίσταται αυτό το μαζί θα πρέπει να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη, τρόποι επίλυσης των συγκρούσεων και των διαφωνιών, αυτό που προκύπτει συνήθως από ένα «υγιές» μαζί. Βέβαια, στα λόγια είναι όλα εύκολα και τα ξέρουμε, όμως, στην πράξη κάπου χανόμαστε από αυτή την πορεία και από ενθουσιασμό (;), ανασφάλεια (;), έρωτα (;), προσδοκίες (;), κτητικότητα (;) –και θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά ακόμη…- φτάνουμε στο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα…Και θα ψάξω να βρω αυτές τις κοινές συνιστώσες της παράλληλης πορείας μας αν θέλω να συνεχίσει να υπάρχει το μαζί, αρκεί να το θέλεις κι εσύ… κι αρκεί να το θέλουμε και οι δύο την ίδια στιγμή, στον ίδιο χώρο, έχοντας ένα τουλάχιστον κοινό σκοπό… το να πορευτούμε μαζί…

Ελένη Παπαδοπούλου- Ψυχολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου