Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Διαβάζοντας… «Εισαγωγή στη θεραπευτική δημιουργική γραφή και βιβλιοθεραπεία/ θεραπεία μέσω ποίησης»

«Το παρόν βιβλίο είναι ένας εύχρηστος και πρακτικός οδηγός πλοήγησης στο επιστημονικό πεδίο της θεραπευτικής δημιουργικής γραφής και στο συναφές πεδίο της βιβλιοθεραπείας/ θεραπείας μέσω ποίησης. 

 

Περιλαμβάνει τα εξής τρία μέρη:

Πρώτο μέρος: Ενημέρωση για σημαντικά θεωρητικά θέματα και παρουσίαση ερευνητικών δεδομένων και βασικών εννοιών και αρχών.

Δεύτερο μέρος: βασικές τεχνικές της θεραπευτικής δημιουργικής γραφής και πως αυτές εφαρμόζονται στην πράξη, με συγκεκριμένα παραδείγματα.

Τρίτο μέρος: Θεραπευτική αξιοποίηση της ποίησης στον χώρο της ψυχικής υγείας. Μέθοδοι και τεχνικές για αναπτυξιακές και θεραπευτικές παρεμβάσεις με τη χρήση δημοσιευμένων ποιητικών συλλογών/ ποιημάτων, αλλά και ποιητικών δημιουργιών του ίδιου του θεραπευόμενου.

Ο επιστημονικός κλάδος ανακαλύπτει ξανά τη γραφή, αυτήν τη φορά ως προς τη θεραπευτική της ικανότητα και τη δύναμη που έχει να επιδρά θετικά στο σώμα και στην ψυχή. Οι σύγχρονες έρευνες καταδεικνύουν την ικανότητα της γραφής να ενισχύει τις δημιουργικές, αναπτυξιακές και θεραπευτικές δυνάμεις που υπάρχουν μέσα μας και καθιερώνουν τη γραφή και τη λογοτεχνία ως αποτελεσματικά μέσα πρόληψης, ψυχολογικής ευημερίας, προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας» (Από το οπισθόφυλλο).

«Το γράψιμο είναι μια μορφή θεραπείας, μερικές φορές αναρωτιέμαι πως καταφέρνουν όλοι αυτοί που δεν γράφουν, δεν συνθέτουν ή δεν ζωγραφίζουν να ξεφεύγουν από την τρέλα, τη μελαγχολία, τον πανικό και τον φόβο που είναι εγγενή σε μια ανθρώπινη κατάσταση» Graham Green, σελ.25.

«Η θεραπευτική δημιουργική γραφή είναι μια νέα θεραπευτική προσέγγιση που διαμορφώνεται στις μέρες μας και αφορά στη συνειδητή, σκόπιμη και δημιουργική χρήση της γραφής στον χώρο της ψυχικής υγείας. Στη προσέγγιση αυτή η δημιουργική γραφή συνδυάζεται με την εκφραστική και την αναστοχαστική γραφή με βασικό στόχο τη διατήρηση και προαγωγή της ψυχοσωματικής υγείας, την προσωπική ανάπτυξη και τη θεραπευτική αλλαγή. Έχοντας στενούς δεσμούς με τη βιβλιοθεραπεία/ θεραπεία μέσω ποίησης, αρχίζει να διαμορφώνεται σε ένα νέο επιστημονικό πεδίο που ανοίγει καινούργιες θεραπευτικές δυνατότητες, αλλά και επαγγελματικές προοπτικές, σε όσους αγαπούν τη γραφή και θέλουν να αξιοποιήσουν τις αναπτυξιακές και θεραπευτικές διαστάσεις της στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους εξέλιξης» (σελ. 25).

 

Πολλά βιβλία είναι σαν ένα κλειδί για άγνωστες αίθουσες μέσα στο κάστρο του εαυτού μας. Φραντς Κάφκα

 

Πηγή:

Αντωνοπούλου Άννα. 2023. «Εισαγωγή στη θεραπευτική δημιουργική γραφή και βιβλιοθεραπεία/ θεραπεία μέσω ποίησης». 24 Γράμματα Εκδόσεις.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου