Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

Ο αγώνας θα σε κάνει πιο δυνατό...

Η ιστορία μιας πεταλούδας

Κάποτε, ένας άντρας βρήκε μια πεταλούδα που είχε αρχίσει να εκκολάπτεται από το κουκούλι της. Είχε καθίσει και παρακολουθούσε την πεταλούδα για ώρες καθώς αγωνίζονταν να περάσει μέσα από μια μικροσκοπική τρύπα για να βγει έξω από το κουκούλι της. Έπειτα και ξαφνικά η πεταλούδα σταμάτησε να κάνει πρόοδο και φαινόταν σαν να είχε κολλήσει λόγω εξάντλησης. Ως εκ τούτου, ο άνδρας τη λυπήθηκε κι αποφάσισε να βοηθήσει την καημένη την πεταλούδα να βγει από το κουκούλι της κι έτσι να την απαλλάξει από τον μάταιο αγώνα της. 

 


Έτσι, πήρε ένα ψαλίδι και με μεγάλη προσοχή έκοψε και διεύρυνε την στενή οπή στο κουκούλι μέσα από την οποία προσπαθούσε με τόσο κόπο να βγει η πεταλούδα. Στη συνέχεια, η πεταλούδα κατάλαβε ότι η οπή ήταν μεγαλύτερη και πιο ευρύχωρη κι έτσι άρχισε να κινείται πάλι σαν να πήρε θάρρος και άρχισε να βγαίνει εύκολα από το πολύ μεγαλύτερο άνοιγμα, αν και είχε ακόμη ένα περιέργως πρησμένο σώμα και μικρά, συρρικνωμένα φτερά. Ο άντρας δίχως να σκεφτεί τίποτα, κάθισε εκεί περιμένοντας να μεγαλώσουν τα φτερά ώστε να μπορέσει η πεταλούδα να πετάξει και να απολαύσει το πέταγμά της κι επίσης να καμαρώσει για την βοήθεια που της προσέφερε, αφού χωρίς τη βοήθειά του η πεταλούδα ίσως να μην κατάφερνε ποτέ να βγει από το κουκούλι της.

Έτσι, με περίσσεια υπομονή περίμενε αρκετή ώρα ακόμη, αλλά παρατηρούσε ότι το σώμα της πεταλούδας δεν ξεπρήζονταν, ούτε τα φτερά της μάκρυναν. Η πεταλούδα πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της ανίκανη να πετάξει, σέρνοντας με τα μικρά φτερά της το πρησμένο σώμα της. Η ευγενική καρδιά του ανθρώπου, και οι καλές του προθέσεις να βοηθήσει, δεν του επέτρεψαν να καταλάβει ότι το περιοριστικό κουκούλι και ο αγώνας που χρειαζόταν η πεταλούδα για να περάσει από τη μικρή τρύπα ήταν ο τρόπος της Φύσης να αναγκάσει το αίμα από το σώμα της πεταλούδας να προχωρήσει στα φτερά της ούτως ώστε να προετοιμαστεί για να πετάξει, μόλις θα απελευθερωνόταν από τη στενή οπή. 

 


Η ιστορία αυτή έχει ένα βαθύ και σημαντικό μήνυμα να μας πει: ότι κάποιες φορές χρειάζεται να περάσουμε μέσα από κάποιες δυσκολίες κι ότι το να μας απαλλάξει κάποιος από το να αγωνιστούμε, δεν μας βοηθάει πραγματικά, ούτε κάνει τη ζωή μας ευκολότερη, αλλά δυσκολότερη. Μοιάζει με εκείνες τις περιπτώσεις όπου οι γονείς στρώνουν με ροδοπέταλα το μονοπάτι της ζωής των παιδιών τους, παραμερίζοντας όλα τα εμπόδια κι όταν αυτοί φεύγουν από τη ζωή ως φυσικό επακόλουθο, τότε τα παιδιά τους συνειδητοποιούν ότι είναι ανίκανα να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τις προκλήσεις κι ότι η ζωή δεν είναι τόσο εύκολη όσο πίστευαν μέχρι τότε. Ας μη βαρυγκωμούμε λοιπόν, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες, κι ας μην επιζητούμε την εύκολη λύση που θα μας απαλλάξει από το φορτίο του αγώνα μας. Χωρίς αγώνα δε θα μπορούσαμε να εκτιμήσουμε όσα αποκτάμε ύστερα από κόπο και προσπάθεια.  


 

Πηγή:

30 Motivational Stories To Push You Forward In Life | Thought Catalog

 


Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου