Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Διαβάζοντας: Το δώρο της Παπλωματούς

του Τζεφ Μπιριμπό

Πρόκειται για ένα βραβευμένο παραμύθι με το βραβείο: «το βιβλίο της χρονιάς» από το booksense independent bookstores for independent minds και η βράβευση αυτή δεν είναι τυχαία, καθώς πρόκειται για ένα πολύ καλογραμμένο παραμύθι και ικανό να περάσει αρκετά μηνύματα με κύριο μήνυμα αυτό της γενναιοδωρίας, αλλά και της φιλευσπλαχνίας, της προσφοράς και της αγάπης. Ας μην λησμονούμε ότι η αγάπη είναι προσφορά και το αντίστροφο, δηλαδή και η προσφορά είναι αγάπη. Εξάλλου όπως είχε πει ο πολύ σπουδαίος κινέζος φιλόσοφος, ο Λάο Τσε, «η ευγένεια στον λόγο δημιουργεί εμπιστοσύνη, η ευγένεια στην σκέψη δημιουργεί στοχασμό και η ευγένεια στην προσφορά δημιουργεί αγάπη». 


Στο σημείο αυτό θα ταίριαζε να επαναλάβουμε το εισαγωγικό σημείωμα σχετικά με το τι περιλαμβάνει το εν λόγω βιβλίο. «Είναι ένα υπέροχο σύγχρονο παραμύθι που μιλάει για την χαρά της προσφοράς, μια γενναιόδωρη παπλωματού με μαγικά λες δάκτυλα, φτιάχνει τα πιο όμορφα παπλώματα του κόσμου και τα χαρίζει στους φτωχούς. Ένας άπληστος βασιλιάς που μέσα στο παλάτι του έχει μαζεμένους όλους τους θησαυρούς του κόσμου, ψάχνει να βρει εκείνον που θα του χαρίσει έστω ένα χαμόγελο. Θα φτιάξει η παπλωματού ένα πάπλωμα για τον βασιλιά; Κι ο βασιλιάς θα μάθει τι σημαίνει να προσφέρεις; Μπορεί η παπλωματού να διδάξει στο βασιλιά την τέχνη της ευτυχίας; Κι αυτός τελικά τι θα τους κάνει όλους αυτούς τους θησαυρούς που έχει μαζεμένους;»

Άρτιο σε όλα του αυτό το παραμύθι, συγκινητικό, με μία εικονογράφηση της Γκέιλ Ντε Μάρκεν που πραγματικά θα έλεγε κανείς ότι μετατρέπει το βιβλίο σε έργο τέχνης και με τις λεπτομέρειες σε ταξιδεύει τόσο στο χώρο, όσο και πίσω στον χρόνο. Σίγουρα ο αναγνώστης θα πιάσει τον εαυτό του να «διαβάζει» τις εικόνες κι όχι μόνο τα λόγια, γιατί οι εικόνες είναι τόσες πολλές και με τόσες λεπτομέρειες όπως αναφέραμε παραπάνω που σε προδιαθέτουν να τις ανιχνεύσεις, να δεις τι ιστορούνε, τι περιλαμβάνουν, εφόσον και οι εικόνες αφηγούνται, όχι μόνο τα λόγια. 

Η Παπλωματού, λοιπόν, φτιάχνει παπλώματα, τα οποία έχουν αρκετές λεπτομέρειες πάνω τους, με πολλά και ποικίλα σχέδια και μοτίβα. Αυτό που δημιουργεί μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αίσθηση είναι στην μέσα μεριά του εξώφυλλου, αλλά και στο τέλος πάλι στο εξώφυλλο, δηλαδή στην τελευταία σελίδα, έχει κάποια σχήματα τα οποία συμβολίζουν και κάτι. Λόγου χάρη, έχει κάποιο σχήμα που συμβολίζει πουλιά στον αέρα… κάποιο άλλο συμβολίζει την κορώνα του βασιλιά… κάποιο άλλο την χαρά των παιδιών… κάποιο άλλο την ειρήνη και τα πλούτη… κάποιο άλλο το δέντρο του παραδείσου… κάποιο άλλο το «γύρω γύρω όλοι»… κάποιο άλλο το αστέρι των φίλων… κάποιο άλλο τα δεσμά της αγάπης… κάποιο άλλο τη μάνα και τον γιο… κάποιο άλλο το τέλος της ημέρας κοκ. Σπανίως συναντάμε τόση λεπτομέρεια στις εικονογραφήσεις των παραμυθιών.

Είναι όμορφο να γράφεται ένα παραμύθι, όχι απλά για την τέρψη των λόγων που ηχούν στα αυτιά των παιδιών, αλλά επίσης για να περάσει και κάποια μηνύματα στα παιδιά και ομολογουμένως αυτό το παραμύθι έχει πολλά να πει! Καλή σας ανάγνωση!

 


Brumbeau, Jeff. (2002). Το δώρο της Παπλωματούς. Αθήνα: Άγκυρα.

 


Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου