Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Καλή χρονιά με δύο παραμύθια...

 Δελτίο τύπου

Δύο θεραπευτικά παραμύθια για θέματα συμπεριφοράς, άγχους, παρορμητικότητας, αλλά και με βαθιά μηνύματα για τη σημασία της εξωτερικής εμφάνισης, την αυτοαποδοχή και την αποδοχή από τους άλλους, την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση

 


Η Χρυσομαλλούσα και το μαγικό στέμμα είναι ένα απολαυστικό και διδακτικό παραμύθι, που αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού, με όμορφα και μακριά ξανθά μαλλιά, τα οποία ζήλεψε μια πριγκίπισσα και της τα ζήτησε με αντάλλαγμα ένα μαγικό στέμμα, το οποίο θα μπορούσε να της χαρίσει πλούτη, ευτυχία, χαρά, καθόλου άγχος και φόβο, αποδοχή και θαυμασμό από τους άλλους. Τι αποφασίζει όμως να κάνει τελικά η ηρωίδα;
Το παραμύθι αυτό ανήκει στην κατηγορία των θεραπευτικών παραμυθιών, καθώς το παιδί μέσα από αυτήν την ιστορία μπορεί να καταλάβει ότι κάποιες συμπεριφορές δεν είναι σωστές, όπως για παράδειγμα το τράβηγμα των μαλλιών, και ότι θα πρέπει να μάθει να εξωτερικεύει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του στους γονείς, διότι είναι οι πιο κοντινοί του άνθρωποι που μπορούν να το βοηθήσουν.
Οι γονείς θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι τα παιδιά πολλές φορές, λόγω του άγχους και των αλλαγών στην καθημερινότητά τους, δεν μπορούν να βρουν τρόπους εκτόνωσης και διαχείρισης των συναισθημάτων τους. Με αποτέλεσμα να καταφεύγουν ασυναίσθητα σε «αυτοκαταστροφικές» και παρορμητικές συμπεριφορές, όπως να τραβούν τα μαλλιά τους, να τρώνε τα νύχια τους, κ.ο.κ. (απευθύνεται σε όλα τα παιδιά, διότι ακόμη και τα παιδιά που δεν έχουν εμφανίσει τέτοιες συμπεριφορές, δεν αποκλείεται να βιώσουν άγχος και στρες σε κάποια φάση/περίοδο της ζωής τους και να οδηγηθούν σε ανάλογες αντιδράσεις).



Το παραμύθι Λίνα, η γλυκιά κροκοδειλίνα ανήκει στην κατηγορία των θεραπευτικών παραμυθιών. Εξιστορεί τα γεγονότα που συνέβησαν το καλοκαίρι σε ένα κορίτσι-κροκόδειλο.
Καθώς το φθινόπωρο θα ξεκινούσε σύντομα, η Λίνα, η γλυκιά κροκοδειλίνα, η οποία θα πήγαινε για πρώτη φορά στο σχολείο, αγχώθηκε από αυτήν τη σημαντική αλλαγή στη ζωή της και επικεντρώθηκε, με έναν πολύ αρνητικό τρόπο, στην εξωτερική της εμφάνιση.
Η ηρωίδα μας, η μικρή κροκοδειλίνα, αναδεικνύει, μέσα από τις σκέψεις της, τις πράξεις της και την υπερβολική ενασχόλησή της με το δέρμα, ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με την εκτόνωση του άγχους. Πολλές φορές, τα παιδιά ασυναίσθητα εκδηλώνουν τέτοιου είδους συμπεριφορές και είναι δύσκολο τόσο για τα ίδια, όσο και για τους γονείς να ανιχνεύσουν τα αίτια.
Η Λίνα, λοιπόν, αποφασίζει να αλλάξει την εξωτερική της εμφάνιση, προκειμένου να γίνει πιο όμορφη, αλλά τελικά καταφέρνει το αντίθετο. Όλη αυτή η περιπέτεια την ωθεί να έρθει αντιμέτωπη με το πρόβλημά της, αλλά όχι και να το βάλει κάτω.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου