Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Απώλεια της εμπιστοσύνης σε μια σχέση μας…



Καλλιέργεια εμπιστοσύνης στις σχέσεις: πώς ξεπερνάμε τις συνέπειες παρελθουσών αρνητικών αλληλεπιδράσεων;

Οι μνήμες αρνητικών αλληλεπιδράσεων από το παρελθόν ενδεχομένως να δημιουργήσουν μια γενική αρνητική ατμόσφαιρα στη σχέση μας. Έτσι, δυσκολευόμαστε να εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο και να συνεργαστούμε για την αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων της σχέσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η αποκατάσταση ή η ανάκαμψη από τις ζημιές που έχουν προκληθεί από προηγούμενα αρνητικά βιώματα. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε κατά πόσο μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα αρνητικά βιώματα που ζήσαμε μέσα σε αυτή τη σχέση και πόσο σημαντική είναι για εμάς η συνέχιση αυτής της σχέσης. 

Στόχος είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι προκειμένου να βελτιώσουμε τη σχέση μας είναι απαραίτητο να ξεπεράσουμε τις αρνητικές αλληλεπιδράσεις του παρελθόντος, ώστε να ξαναδομηθεί η εμπιστοσύνη μέσα στο ζευγάρι. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει σχέση. Και όσο συνεχίζουμε να ασχολούμαστε με όσα συνέβησαν στο παρελθόν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μέσα σε αυτή τη σχέση. Επομένως, βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα: μπορώ να αφήσω στο παρελθόν τα αρνητικά βιώματα που έζησα με αυτόν τον άνθρωπο; Μπορώ να τον εμπιστευτώ ξανά; Μπορώ να συνεχίσω να είμαι μαζί του;


Είναι σημαντικό το ιστορικό των αρνητικών αλληλεπιδράσεων να μην σκιάζει τις τωρινές θετικές συμπεριφορές του συντρόφου. Όσο διαρκούν οι οδυνηρές πράξεις του παρελθόντος στο μυαλό μας τόσο συνεχίζουμε να προκαλούμε φθορά στη σχέση μας. Κάποια στιγμή η φθορά αυτή θα καταστρέψει κάθε θετικό στοιχείο αυτής της σχέσης.

Επομένως, πριν είναι ακόμη αργά ας δούμε πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τον άλλο, να επενδύσουμε στις θετικές εμπειρίες που ζούμε μαζί του και να επιδιώκουμε οι ευχάριστες στιγμές να είναι περισσότερες από τις δυσάρεστες. 

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εστιάζουμε περισσότερο στο παρόν της σχέσης. Τι ζω με τον σύντροφό μου; Πώς νιώθω; Πώς περνάω μαζί του; Δεν μας βοηθάει σε κάτι να σκεφτόμαστε διαρκώς όσα έγιναν στο παρελθόν, ούτε να ζούμε με το φόβο για το μέλλον αυτής της σχέσης. Αυτά μας δημιουργούν ανασφάλεια και μας οδηγούν σε διάφορα αρνητικά σενάρια.

Ας εστιάζουμε στην πραγματικότητα αυτής της σχέσης και όχι στα υποθετικά σενάρια που κάνουμε κάθε φορά που νιώθουμε ανασφάλεια.


Ας αναρωτηθούμε γιατί εμείς οι ίδιοι σαμποτάρουμε τη σχέση μας με αυτόν τον τρόπο. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει σχέση, επομένως, αν εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη για αυτή τη σχέση μας είναι σαν να θέλουμε να καταστρέψουμε την ίδια μας τη σχέση. Ίσως, επιβεβαιώνοντας στον εαυτό μας ότι δεν αξίζουμε την αγάπη κανενός και δεν αξίζουμε αυτή τη σχέση.

Ας δώσουμε έμφαση στη δόμηση μιας σαφούς και ειλικρινούς σχέσης, καθώς ξέρουμε ότι ο φόβος και η αμφιβολία ενεργοποιούν την ανασφάλεια και καταστρέφουν την αίσθηση εμπιστοσύνης.

Ας πείσουμε τον εαυτό μας ότι αξίζουμε αυτή τη σχέση και ότι αξίζουμε να μας αγαπά αυτός που έχουμε επιλέξει να είμαστε μαζί του, ενισχύοντας την αυτοαξία μας.
Ας σταματήσουμε να ζούμε με τον φόβο της απόρριψης, με την καχυποψία ότι ο άλλος θα μας εκμεταλλευτεί ή θα μας κοροϊδέψει.

Ας ξεκινήσουμε έχοντας εμπιστοσύνη στον εαυτό μας. Χωρίς εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας, δεν μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στη σχέση μας.

Μια ένδειξη ότι έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας είναι η προθυμία μας να είμαστε συναισθηματικά ανοιχτοί, να θέλουμε να δείξουμε στον άλλο ότι έχουμε και μια ευάλωτη πλευρά, ότι έχουμε φόβους και ανασφάλειες.

Μια ακόμη ένδειξη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας είναι να καθορίζουμε τα όριά μας. Τι δέχομαι και τι ανέχομαι σε μια σχέση; Πόσο υποχωρητικός είμαι μέσα στη σχέση μου;

Ας καταλάβουμε τουλάχιστον ότι αν δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κανέναν. Κι αν δεν εμπιστευτούμε κάποιον δεν μπορούμε να δομήσουμε μια σταθερή σχέση.

Βιβλιογραφία
Epstein & Baucom, 2005. Ενισχυμένη γνωστική- συμπεριφορική θεραπεία ζευγαριών. Εκδόσεις Πατάκη.
http://www.yourtango.com/experts/yourtango-experts/12-ways-build-confidence-your-relationship-expert. 12 Ways To Build Confidence In Your Relationship.
http://liveboldandbloom.com/04/self-confidence/how-confidence-stokes-your-love-relationships. How Confidence Stokes Your Love Relationships.

1 σχόλιο:

  1. Οι συνεπειες που μπορει να εχει μια σχεση του παρελθοντος που μας στιγματισε βαθια σε μια αλλη τωρινη σχεση φανταζουν δυσκολες αλλα οχι και αξεπεραστες αν προσπαθησουμε.Παντως οσο παραπανω μενουμε σε προβληματικες σχεσεις τοσο μεγαλωνει ο αντικτυπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή