Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Μητρική αγάπη



Μια αγάπη χωρίς όρια, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς περιορισμούς…


Μια αγάπη που δεν θα πρέπει να στηρίζεται στα ναρκισσιστικά, αυταρχικά ή κτητικά στοιχεία της μητέρας. Μια μητέρα με έντονα τέτοιου είδους στοιχεία μπορεί να έχει ανάλογες συμπεριφορές προς το παιδί, καταστρέφοντας ή περιορίζοντας τη μεταξύ τους σχέση.

Το παιδί έχει ανάγκη από στοργή, από τρυφερότητα, από αποδοχή και από αγάπη. Η μητέρα έχει ανάγκη από ανταπόδοση αυτών των συναισθημάτων, όμως σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανταπόκριση, η μητέρα μπορεί να συνεχίσει να απαντά θετικά και ήρεμα στα ξεσπάσματα οργής, άρνησης και επιθετικότητας του παιδιού, ώστε να μειωθούν τα αρνητικά συναισθήματα του παιδιού και να επιτευχθεί μια κατάσταση ισορροπίας.

Μια σημαντική αγάπη, που θα πρέπει να δίνει χώρο και χρόνο στο παιδί όσο μεγαλώνει, που θα πρέπει να προσαρμοστεί στις αλλαγές που υφίσταται η σχέση λόγω των αλλαγών στις ανάγκες του παιδιού. 

Μια αγάπη, που όσο και να μην έχει όρια και όσο και να βιώνεται σε υπερβολικό βαθμό δεν θα πρέπει να μετατρέψει τη σχέση μητέρας- παιδιού σε μια συμβιωτική σχέση, όπου θα είναι δυσδιάκριτα τα όρια ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί, δημιουργώντας προβλήματα συγχώνευσης των δύο, χωρίς να αφήνει το παιδί να δομήσει τη δική του ταυτότητα και προσωπικότητα και να κάνει τα δικά του βήματα, βλέποντας πόσο μπορεί να στηριχτεί στον εαυτό του και στις δυνάμεις του. 


Το παιδί έχει ανάγκη από τη μητρική αγάπη για να μεγαλώσει, να πιστέψει στον εαυτό του και να γίνει ανεξάρτητο, για να αποκτήσει αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη για τους ανθρώπους γύρω του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου