Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Όλα αλλάζουν… στη ζωή μας...



Όλες οι αλλαγές, ακόμα και οι πιο επιθυμητές, κρύβουν μια μελαγχολία, επειδή αυτό που αφήνουμε πίσω μας είναι μέρος του εαυτού μας. Πρέπει να αποδεχτούμε το τέλος μιας ζωής, προτού μπορέσουμε να δεχτούμε μια άλλη.
Anatole France, The Crime of Sylvestre Bonnard.

Η ζωή μας περιλαμβάνει διαρκώς αλλαγές, αλλαγές που επιθυμούμε και αλλαγές που δεν θέλουμε ούτε να σκεφτούμε… Οι αλλαγές είτε θετικές είτε αρνητικές απαιτούν από εμάς να προσαρμοστούμε, να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα, να αλλάξουμε τον τρόπο που ζούμε ή που βλέπουμε τα πράγματα, να αλλάξουμε κάποιες πτυχές του εαυτού μας. Μέσα από τις αλλαγές που συμβαίνουν με ή χωρίς τη δική μας επιλογή ή συμβολή έχουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε, να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι. Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες γιατί πάντα απαιτούν από εμάς να αλλάξουμε κάποια πράγματα, για τα οποία ίσως να μην είμαστε έτοιμοι για αυτά τη δεδομένη στιγμή.


Όταν οι αλλαγές δεν είναι δική μας επιλογή μπορεί να είναι επώδυνες ή δύσκολες, μπορεί να εμπεριέχουν θλίψη και στεναχώρια, απογοήτευση και οδύνη. Κάποιες φορές όμως ακόμη και όταν μια αλλαγή δεν μας είναι ευχάριστη ή επιθυμητή θα πρέπει να σκεφτούμε τα θετικά και τα αρνητικά που περιλαμβάνει. Όταν για παράδειγμα είμαστε μέσα σε μια κακοποιητική για εμάς σχέση είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που μας προκαλεί αυτή η αλλαγή, παρά να ερχόμαστε διαρκώς αντιμέτωποι με τις δυσκολίες που μας δημιουργεί αυτή η σχέση. Επομένως, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε τα οφέλη που έχει μια αλλαγή, ακόμη και όταν νιώθουμε ότι μας ξεβολεύει ή όταν νιώθουμε φόβο να προχωρήσουμε σε κάτι άλλο, σε κάτι διαφορετικό από την τωρινή κατάσταση.
 
Αν παρατηρήσουμε τη ζωή μας και τη ζωή των άλλων γύρω μας θα συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αλλάζουν με γρήγορους ρυθμούς… ο βαθμός στον οποίο εμείς προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις αλλαγές έχει να κάνει με το πόσο βλέπουμε και είμαστε γενικά ανοιχτοί σε αυτές τις αλλαγές. Η ζωή μας και κυρίως η εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής έχει ανάγκη από αλλαγές. Κάποιες φορές για να βελτιώσουμε τη ζωή μας θα πρέπει να πιέσουμε τον εαυτό μας ώστε να ξεπεράσει κάποιες δύσκολες αλλαγές, που μέχρι τώρα ίσως ήταν το εμπόδιο για να προχωρήσουμε, για να μην είμαστε στάσιμοι. 


Συχνά συμβαίνουν αλλαγές που δεν έρχονται ξαφνικά και απρόσμενα, χωρίς να τις θέλουμε, όμως, είναι σημαντικό για εμάς να μπορούμε να προσαρμοστούμε, να μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτές τις αλλαγές και με τα συναισθήματα που μας προκαλούν. Όσο και να προσπαθήσουμε να τις αγνοήσουμε δεν θα κερδίσουμε κάτι… Ο βαθμός στον οποίο αποδεχόμαστε και προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές αποτελεί μια ένδειξη του πόσο καλά είμαστε με τον εαυτό μας και με τη ζωή μας, πόσο εύκολο είναι για εμάς να συνεχίζουμε την προσπάθεια και να μην αφηνόμαστε σε πιθανές αποτυχίες.

Σε περιπτώσεις που νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση αμφιβολίας ή σε μια αμφίθυμη κατάσταση, ίσως, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε ή να αναζητήσουμε την αλλαγή, που θα μας προσφέρει μια πιο ήρεμη και σταθερή κατάσταση. Κάποιες φορές είναι απαραίτητη η αλλαγή για να επιτευχθεί η σταθερότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Και όσο τρομαχτικές να μας φαίνονται κάποιες αλλαγές, ας το δούμε σαν μια ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για εμάς… Τα πράγματα αλλάζουν, οι ζωές μας αλλάζουν, οι απόψεις και πεποιθήσεις μας αλλάζουν, το νόημα της ζωής αλλάζει, οι άνθρωποι γύρω μας αλλάζουν και εμείς διαρκώς προσπαθούμε να βρούμε τις σταθερές που θα μας κάνουν να νιώσουμε ασφάλεια. 

Οι αλλαγές μπορούν να κρύβουν μια ασφάλεια, γιατί οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής μας και η ζωή μπορεί να συνεχιστεί μόνο μέσα από αυτές τις αλλαγές… Η ασφάλεια που χρειαζόμαστε θα πρέπει να την αναζητήσουμε μέσα μας… μόνο εμείς μπορούμε να νιώσουμε σταθεροί και επαρκείς απέναντι σε μια ζωή που διαρκώς αλλάζει. Ο εαυτός μας είναι σταθερός… δεν αλλάζει, απλά εξελίσσεται, βελτιώνεται, γίνεται πιο ορατός σε εμάς τους ίδιους… μαθαίνει να είναι πιο ανθεκτικός και ευέλικτος στις αλλαγές που μας συμβαίνουν ή που επιλέγουμε να μας συμβούν.


Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος- Κοινωνιολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου