Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Το γέλιο στην τρίτη ηλικία



Πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να γελάμε και όσο μεγαλώνουμε;
Από τι εξαρτάται αν υπάρχει το γέλιο στη ζωή μας; Πόσο υπεύθυνοι είμαστε εμείς οι ίδιοι για το πόσο γελάμε;

Το γέλιο εξαρτάται από την αισιοδοξία με την οποία αντιμετωπίζουμε καταστάσεις, πρόσωπα και γεγονότα στη ζωή μας, από τον τρόπο που γενικότερα βλέπουμε τα πράγματα και από το πόσο έχουμε μάθει να γελάμε… αλλά και από τους ανθρώπους που επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας.

Είτε έχουμε μάθει να γελάμε είτε όχι, φτάνοντας στην τρίτη ηλικία και επαναξιολογώντας κάποια πράγματα στη ζωή μας ίσως έχει φτάσει η στιγμή να βάλουμε περισσότερο γέλιο μέσα στην καθημερινότητά μας. Το γέλιο από μόνο του έχει πολύ σημαντικά οφέλη στο σώμα και την ψυχή μας. Μας βοηθάει να ηρεμούμε, να χαλαρώνουμε, να εκτονώνουμε τη συσσωρευμένη ενέργεια στο σώμα μας και τις αρνητικές σκέψεις και τα συναισθήματα που μας προκαλούν. 


Το γέλιο μας βοηθάει να παραμένουμε ζωντανοί στην ψυχή και να παίρνουμε δύναμη για ζωή, γιατί το γέλιο είναι ζωή… το γέλιο είναι πηγή δύναμης και κουράγιου... που συμβάλλει στην προσωπική μας ανάπτυξη.

Το γέλιο εξαρτάται από την αισιόδοξη στάση μας απέναντι στη ζωή. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίζουμε πιο αισιόδοξα τα πράγματα στη ζωή μας θα πρέπει:


Να αξιολογούμε με ειλικρίνεια τις καταστάσεις που ζούμε και να βρίσκουμε τρόπους να αντιμετωπίζουμε τα εμπόδια και τους φόβους μας, χωρίς να ξεχνάμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τα δυνατά μας σημεία.  

Να μαθαίνουμε να βλέπουμε τα θετικά που αποκομίζουμε μέσα από τις αποτυχίες μας, ως ευκαιρίες μάθησης.

Να δεχόμαστε βοήθεια και ενθάρρυνση από τους άλλους.

Να συμμετέχουμε σε προκλήσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.

Να εκφράζουμε τα όνειρά μας και να τα κάνουμε πραγματικότητα.

Να χρησιμοποιούμε το χιούμορ.

Να επιλέγουμε τον τρόπο ζωής μας και τους ανθρώπους που θα βρίσκονται γύρω μας.

Να περνάμε όμορφα με τις παρέες και τους φίλους μας.

Να γελάμε… 

Το γέλιο είναι ένας τρόπος να ξεπεράσουμε δυσκολίες και να διατηρήσουμε το θάρρος και το κουράγιο μας για να ακολουθήσουμε τους στόχους μας, για να προχωρήσουμε στον άγνωστο προορισμό μας. 

Κι αν δεν το έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα, ίσως, τώρα έχουμε τη δυνατότητα να χτίσουμε μια νέα, θετική ταυτότητα, που την έχουμε ανάγκη και θα μας δώσει πολύ πιο πλούσιες εμπειρίες. Σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε έχουμε ανάγκη για γέλιο και δεν χάνουμε την αίσθηση του χιούμορ που διαθέτουμε…

Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος- Κοινωνιολόγος, MSc.



Δεν σταματάς να γελάς επειδή γερνάς. Γερνάς επειδή σταματάς να γελάς. Michael Pritchard

Τίποτα δεν δείχνει καλύτερα τον χαρακτήρα των ανθρώπων, όσο τα πράγματα με τα οποία γελάνε…
Γιόχαν Β. Γκαίτε

Το γέλιο είναι η πιο κοντινή απόσταση μεταξύ δύο ανθρώπων
Βίκτορ Μποργκ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου