Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Ο πόνος στα παιδιά με αυτισμό



Το ζήτημα του πόνου είναι ένα σημαντικό και πολυδιάστατο θέμα για όλους μας. Όμως τα πράγματα γίνονται πιο πολύπλοκα όταν προσεγγίζεται ο πόνος στα παιδιά με αυτισμό, λόγω των πολλών διαφορετικών παραγόντων που παρεμβαίνουν και επιβαρύνουν την ιδιαίτερη εμπειρία πόνου του κάθε παιδιού.


Ο πόνος επηρεάζει τη διάθεση, τη συμπεριφορά αλλά και τον τρόπο αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας με τα άλλα άτομα. Όταν πρόκειται για άτομο με αυτισμό συχνά έχουμε την τάση να εξάγουμε αυθαίρετα συμπεράσματα σχετικά με τις συμπεριφορές που εκδηλώνει. Αντί όμως να θεωρούμε τις ακραίες συμπεριφορές του ως επιδίωξη της επικέντρωσης της προσοχής, είναι καλύτερο πρώτα να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις, όπως τον πόνο που μπορεί να βιώνει το παιδί και τη δυσφορία που μπορεί να νιώθει.

Τα παιδιά με αυτισμό δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους αλλά και διάφορες καταστάσεις που αφορούν τον εαυτό του. Έτσι, μπορεί να δυσκολεύονται να εκφράσουν τον πόνο τους επειδή δεν διαθέτουν τις απαραίτητες νευρολογικές συνδέσεις για ομιλία ή για εύρεση των κατάλληλων λέξεων για να περιγράψουν αυτό που θέλουν ή αυτό που βιώνουν. Επίσης, ενδέχεται να μην μπορούν να εκφράσουν τον πόνο τους ούτε με τις εκφράσεις του προσώπου τους, για αυτό εμφανίζουν μια ανέκφραστη όψη. 

Τα παιδιά με αυτισμό υποστηρίζεται ότι μπορεί να έχουν αυξημένη αντοχή στον πόνο ή καθυστέρηση στην επεξεργασία του πόνου, ίσως λόγω του τρόπου που ο εγκέφαλος καταγράφει τα σήματα του πόνου. Ακόμη, το παιδί με αυτισμό μπορεί να μην γνωρίζει ότι θα πρέπει να εκφράσει αυτό που βιώνει, καθώς μπορεί να θεωρεί ότι οι γονείς θα το καταλάβουν από μόνοι τους. Ίσως, επίσης, δεν συνειδητοποιεί ότι αυτό που βιώνει διαφέρει από αυτά που βιώνουν τα άλλα άτομα. Ενδέχεται, επιπλέον, το παιδί με αυτισμό να προσπαθεί να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει τον πόνο που βιώνει μόνο του, είτε υπομένοντας τον πόνο είτε μέσα από πράξεις αυτοτραυματισμού που λειτουργούν ως αντιστάθμισμα στον αρχικό πόνο που αισθάνεται.

Η πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν έχουν την αίσθηση του πόνου αποτελεί ένα μύθο, όπως και η άποψη ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν συναισθήματα. Το πρόβλημα εστιάζεται στην αδυναμία των ατόμων με αυτισμό να εκφράσουν ή να διαχειριστούν με κατάλληλους τρόπους τον πόνο ή άλλα συναισθήματα και εμπειρίες που βιώνουν.


Παπαδοπούλου Ελένη- Ψυχολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου