Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018

Ατελοφοβία: φόβος για ατέλειες...


Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τον φόβο για τις ατέλειες και τα ελαττώματα;

Η ατελοφοβία (atelophobia) είναι μια ψυχολογική κατάσταση όπου το άτομο εμφανίζει έντονο φόβο για τις πιθανές ατέλειες που έχει. Ένα άτομο με ατελοφοβία είναι πιθανό να εμφανίζει έλλειψη αυτοπεποίθησης, ενώ διαρκώς σκέφτεται ότι δεν είναι τέλειο μέσα στην καθημερινότητά του, ότι μπορεί να κάνει λάθη στη δουλειά και στην αλληλεπίδρασή του με άλλους ανθρώπους και αυτά τα λάθη θα παρατηρηθούν και θα επισημανθούν από τους άλλους. 


Ζούμε μέσα σε μια «τελειομανή κοινωνία», όπου καλλιεργούνται οι τάσεις για ατελοφοβία, καθώς δίνεται υπερβολική έμφαση στην τελειότητα. Οτιδήποτε παρεκκλίνει από την τελειότητα θεωρείται ανεπιθύμητο, στιγματισμένο και θα πρέπει άμεσα να υπάρξει συμμόρφωση με βάση τις νόρμες της κοινωνίας. Οι μη ρεαλιστικές απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας ωθούν στην ανάπτυξη της ατελοφοβίας, ενώ η υποβάθμιση της ατομικότητας και η ενθάρρυνση μιας ομαδικής συμπεριφοράς συμβάλλουν στην ανάγκη για συμμόρφωση με τα ιδανικά ώστε το άτομο να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία. Το κύριο ζητούμενο του ατόμου θα πρέπει να είναι η επιτυχία στη ζωή.   

Η ατελοφοβία συνδέεται άμεσα με συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς το άτομο διαρκώς ζει με τον φόβο ότι έχει ατέλειες. Έχει υψηλά επίπεδα αυτοσυνείδησης και είναι αρκετά επιφυλακτικός με τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν. Το αίσθημα του φόβου μπορεί να γίνει πολύ έντονο φτάνοντας ακόμη και σε κρίσεις πανικού. Ένα από τα κύρια στοιχεία του ατόμου με ατελοφοβία είναι η έντονη απογοήτευση που εκφράζει όταν έρχεται αντιμέτωπο με μια αποτυχία ή με την πιθανότητα εμφάνισης μιας αποτυχίας.

Ένα από τα βήματα για την αντιμετώπιση της ατελοφοβίας είναι η διερεύνηση των αιτιών που έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση της συγκεκριμένης διαταραχής. Τα αίτια μπορεί να ποικίλουν, καθώς μπορεί να αφορούν τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος, δυσκολίες στην παιδική ηλικία ή σωματικές μειονεξίες. Όποιος και αν είναι ο λόγος εμφάνισης της ατελοφοβίας είναι σημαντικό να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης αυτής της φοβίας. Είναι σημαντικό να μπορέσει το άτομο να μειώσει τη σημασία που έχει για τον συγκεκριμένο φόβο και να εντοπίσει αλλά και να καταστρέψει τις ρίζες της ατελοφοβίας. Για παράδειγμα, εντοπίζοντας το άτομο το αίτιο της ατελοφοβίας, που θα μπορούσε να είναι η ύπαρξη ενός ιδιαίτερα απαιτητικού περιβάλλοντος στην παιδική ηλικία, μπορεί να κατανοήσει ότι αυτό το περιβάλλον το εμπόδιζε να επιτελέσει τις δραστηριότητες που είχε και δεν οφειλόταν σε δικά του. Επίσης, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το άγχος που νιώθει το άτομο με ατελοφοβία, μέσα από τη χρήση ασκήσεων χαλάρωσης και την ψυχοθεραπεία. 




Η ατελοφοβία αποτελεί ένα είδος φοβίας στην οποία το άτομο θα πρέπει να εστιάσει στην αναγνώριση της μοναδικότητας και της ατομικότητας, δίνοντας έμφαση στα ατομικά χαρακτηριστικά και όχι στις πιέσεις για συμμόρφωση με βάση τα ιδανικά της κοινωνίας. Μια επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων και των αξιών που καθορίζουν τη ζωή μας και συμβάλλουν στον προσδιορισμό του εαυτού είναι σημαντική, ώστε να μειωθεί η επιμονή στην αναζήτηση της τέλειας εικόνας του εαυτού και η διαρκής ανάγκη για συμμόρφωση με βάση τα κοινωνικά στάνταρ.



Βιβλιογραφία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου