Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα…

Γιατί όλα είναι μικροπράγματα

 

Βίντεο- απόσπασμα αφήγησης από το βιβλίο "Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα"


Μην αγνοείτε το φαινόμενο της χιονοστιβάδας στη σκέψη σας

«Μια πολύ σημαντική τεχνική για να αποκτήσετε περισσότερη γαλήνη είναι να συνειδητοποιήσετε πόσο γρήγορα ο αρνητικός και ανασφαλής τρόπος σκέψης μπορεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Έχετε ποτέ προσέξει πόσο νευρικοί νιώθετε όταν αφήνεστε να παρασυρθείτε από τις σκέψεις σας; Και σαν να μην έφτανε αυτό, όσο περισσότερο σας απορροφούν οι λεπτομέρειες του θέματος που σας κάνει νευρικούς, τόσο πιο άσχημα νιώθετε. Η μια σκέψη οδηγεί στην άλλη και μετά ακόμα παραπέρα, μέχρι που σε κάποιο σημείο καταλήγετε να είστε φοβερά ταραγμένοι» (σελ. 31).

 


Γίνετε πιο υπομονετικοί

«Όσο πιο υπομονετικοί είστε, τόσο πιο πολύ πλησιάζετε τον στόχο σας να δημιουργήσετε έναν πιο ήρεμο και γεμάτο αγάπη εαυτό. Όσο πιο υπομονετικοί είστε, τόσο πιο εύκολα θα αποδέχεστε την πραγματικότητα, αντί να επιμένετε να γίνει η ζωή ακριβώς όπως θα θέλατε. Χωρίς υπομονή η ζωή είναι εξαιρετικά αγχώδης. Εύκολα ενοχλείστε και νευριάζετε. Η υπομονή προσθέτει μια διάσταση άνεσης και αποδοχής στη ζωή σας. Είναι σημαντική για την εσωτερική σας ειρήνη» (σελ. 56).

 

Αποδεχτείτε το γεγονός πως η ζωή δεν είναι δίκαιη

«Ένα από τα λάθη που πολλοί από μας κάνουμε είναι πως λυπόμαστε τον εαυτό μας ή τους άλλους με τη σκέψη πως η ζωή θα ‘πρεπε να είναι δίκαιη ή πώς κάποια μέρα θα γίνει. Δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνει. Όταν κάνουμε αυτό το λάθος, έχουμε την τάση να σπαταλάμε πολύ χρόνο παραπονούμενοι για τα στραβά της ζωής. Συμπάσχουμε με τις στεναχώριες των άλλων και συζητάμε τις αδικίες της ζωής. ‘Δεν είναι δίκαιο’, παραπονιόμαστε, χωρίς να συνειδητοποιούμε πως, ίσως, ο σκοπός της ζωής δεν ήταν να είναι ποτέ δίκαιη» (σελ. 67-68).


 

Γεμίστε τη ζωή σας με αγάπη

«Δεν ξέρω κανέναν που να μη θέλει τη ζωή του γεμάτη αγάπη. Για να συμβεί όμως αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε από τον εαυτό μας. Αντί να περιμένουμε από τους άλλους να μας προσφέρουν την αγάπη που θέλουμε, πρέπει εμείς να γίνουμε πηγή αγάπης. Να έχουμε εμείς αγάπη και καλοσύνη, ώστε να δώσουμε στους άλλους το παράδειγμα να ακολουθήσουν» (σελ. 266).

 

«Η αγάπη είναι από μόνη της ανταμοιβή».

 

Carlson, R. (1999). Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα… γιατί όλα είναι μικροπράγματα. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.

 

 


Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου