Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Διαβάζοντας: Μιλήστε μου για τα Χριστούγεννα

Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο της Γαλάτειας Γρηγοριάδου Σουρέλη, με εικονογράφηση της Τέτης Σώλου, το οποίο είναι βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών, και στο οπισθόφυλλο γράφει τα εξής λόγια: την Χριστουγεννιάτικη νύχτα ό,τι ποθείς βαθιά, μπορείς να το ‘χεις… και η συγγραφέας ποθεί να συναντήσει όλους εκείνους που ζήσανε την Άγια Νύχτα, να τους ρωτήσει πώς καταφέρανε κι ανταμώσανε το Χριστό. Βοηθός πολύτιμος για τις μετακινήσεις της η Φεγγαροαχτίδα και τι θαύμα! Ναι, τους συναντά! 


Συνεπώς, απ’ αυτά τα λίγα λόγια βλέπουμε ότι δεν είναι ένα κλασικό παραμύθι για τα Χριστούγεννα όπου το παιδί που ενδεχομένως είναι και ο ήρωας του παραμυθιού αναζητά να μάθει για τον Άγιο Βασίλη, για τα ξωτικά που τον βοηθούνε να κατασκευάσει όλα αυτά τα δώρα που προορίζονται για όλα τα παιδιά του κόσμου ή για κάποιου τέτοιου είδους περιπέτεια. 


Δεν έχει να κάνει επίσης, με το Εγώ του ήρωα, δηλαδή, δεν είναι ένα παραμύθι που θα μας μιλήσει για το τι δώρο προσδοκά να πάρει το παιδί. Πραγματικά τη συγγραφέα δεν την ενδιαφέρει καν αυτό. Ενδιαφέρει όμως να μάθει το πώς βιώσανε την Άγια Νύχτα όλοι εκείνοι που ήταν παρόντες, να μάθει και να ρωτήσει πώς καταφέρανε και ανταμώσανε τον Χριστό, να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για εκείνη την νύχτα που έχει καθιερωθεί με το όνομα Άγια Νύχτα. Επομένως, δεν είναι μία ιστορία, ένα παραμύθι συνηθισμένο, είναι ένα παραμύθι με πυκνό λόγο, και έναν λόγο που είναι μουσικός, με αρκετές ομοιοκαταληξίες, για ένα λόγο αισιόδοξο.

 Παρόλο, που είναι ένα παραμύθι 50 σελίδων περίπου, δεν κουράζει, διαβάζεται πολύ ευχάριστα και υπάρχει μία ροή στο λόγο και ασφαλώς έχει να δώσει εκτός από εικόνες που σε μεταφέρουν σε εκείνη την εποχή, την εποχή της γέννησης του Χριστού, και σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα και μπορούμε να πούμε ότι εξάπτει τη φαντασία του παιδιού που θα το διαβάσει. Οπότε, το ότι είναι βραβευμένο λέει πολλά για την ποιότητά του και το συστήνουμε για αυτές τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων και ευχόμαστε καλή ανάγνωση!

 


Γρηγοριάδου- Σουρέλη, Γ. (2005). Μιλήστε μου για τα Χριστούγεννα. Αθήνα: Ψυχογιός.

 


Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου