Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου

 

Απόσπασμα από το βιβλίο: Γέλιο, η καλύτερη θεραπεία


«Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι ο Γέλωτας, μαζί με τον Πόθο και την Ηδονή, ήταν τα δώρα της θεάς Αφροδίτης προς τους ανθρώπους. Ο Λυκούργος είχε ιδρύσει στη Σπάρτη ναό, όπου λατρευόταν ο Γέλωτας. Ναός του Γέλωτα υπήρχε επίσης και στην πόλη των Αινιάνων Υπάτων της Θεσσαλίας. Μάλιστα, μια φορά τον χρόνο τελούσαν και δημόσιους αγώνες προς τιμήν του. Ο Ιπποκράτης πίστευε στη θεραπευτική αξία του γέλιου. Ο Δημόκριτος συνέδεε το γέλιο με τον κωμικό της ανθρώπινης φύσης και ζωής. Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο άνθρωπος είναι το μόνο γελαστικόν ζώον. Εξάλλου, είναι γνωστή στους περισσότερους η έκφραση ομηρικός γέλως, το πλατύ, θορυβώδες και άσβεστο γέλιο των θεών με τα παθήματα του Ηφαίστου. Ήδη από την αρχαιότητα λοιπόν, το γέλιο παίζει ρόλο πολύ σημαντικό στη ζωή των ανθρώπων.


 

Όλοι συμφωνούμε σε κάτι: θέλουμε να ζούμε και να περνάμε καλά. Να νιώθουμε ωραία και να χαιρόμαστε. Το γέλιο έχει τη δυνατότητα να δώσει χαρά. Έστω, λοιπόν, ότι χάνουμε το γέλιο μας… Φανταστείτε, ξαφνικά, να μην μπορούμε να γελάσουμε… Να μην καταλαβαίνουμε  ένα αστείο, να μην μπορούμε να δημιουργήσουμε μια εύθυμη ατμόσφαιρα γύρω μας! Πώς σας φαίνεται; Θα ήθελε κανείς να ζει έτσι;» (σελ. 7).

Ένα βιβλίο που διαπραγματεύεται πολλαπλές διαστάσεις του γέλιου και τον ρόλο που έχει στη ζωή μας… Τι ρόλο παίζει το γέλιο στην κοινωνία μας; Ποιες είναι οι θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου; Τι είναι η γελωτοθεραπεία;

«Το χαμόγελο έχει τη δύναμη να προκαλέσει πολλά θαύματα. Όταν επιδοκιμάζουμε (χαμο)γελαστά τις ενέργειες κάποιου, η έγκριση, η επιδοκιμασία και η εκτίμηση που νιώθει πολλαπλασιάζονται» (σελ. 221).

 


Λουπασάκης, Α. (2002). Γέλιο. Η καλύτερη θεραπεία. Αθήνα: Κέδρος.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου