Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Μη λεκτική συμπεριφορά

 

Βίντεο- απόσπασμα αφήγηση από το βιβλίο του Γκάρνερ, Η τέχνη της επικοινωνίας.


«Ο Φρόυντ έγραφε πως κάθε συμπεριφορά έχει κάποια σημασία. Ακόμα και αν δεν είχε δίκιο, είναι βέβαιο πως οι άλλοι θα αποδώσουν νόημα σε οποιαδήποτε συμπεριφορά μας».

 


«Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείτε το σώμα σας, λέει στους άλλους το πόσο διαθέσιμοι είστε για επαφή και πόσο ενδιαφέρεστε για όσα λένε.

Όταν σταυρώνετε τα χέρια σας ή σταυρώνετε και αποτραβάτε τα πόδια σας από τον άλλο, όταν πιέζετε τα πόδια σας το ένα με το άλλο, όλα αυτά είναι ‘κλειστές στάσεις’, οι οποίες μπορεί κάλλιστα να υποδηλώσουν στους άλλους ότι είστε αγχωμένοι ή ότι δεν ενδιαφέρεστε να έχετε επαφή.

Θυμηθείτε: Δεν έχει σημασία ποια είναι πραγματικά η ψυχική σας κατάσταση. Οι άλλοι δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας. Αυτό που σκέφτεστε είναι ακριβώς αυτό που τους αφήνετε να καταλάβουν ότι σκέφτεστε» (σελ. 128).

 


«Το άγγιγμα είναι ένας σιωπηλός τρόπος για να πει κανείς: ‘Νοιάζομαι για σένα’ και ‘Μου αρέσεις’. Συχνά το άγγιγμα εκφράζει συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να μεταδοθούν μόνο με τα λόγια. Δύο είδη αγγίγματος τα οποία γενικά μπορούν να βελτιωθούν είναι η χειραψία και το αγκάλιασμα.

Η χειραψία δείχνει στους άλλους πώς αισθάνεστε για εκείνους και για τον εαυτό σας. Γενικά μια χαλαρή χειραψία δείχνει προσωπική αδυναμία και/ ή έλλειψη ενδιαφέροντος για τον άλλο, ενώ μια σφικτή χειραψία δείχνει μεγαλύτερη προσωπική δύναμη και πολύ περισσότερη εγκαρδιότητα και συμπάθεια. Αν θέλετε να δείξετε ακόμα μεγαλύτερη εγκαρδιότητα σε κάποιον, ενώ κάνετε τη χειραψία, βάλτε το αριστερό σας χέρι πάνω από το δεξί του χέρι» (σελ. 129).

 


Γκάρνερ, Άλαν. 2015. Η τέχνη της επικοινωνίας. Αθήνα: Πατάκης, σελ. 123-134. 

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου