Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Μαθήματα Αυτογνωσίας της Φιλοσοφικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας

Με τη βοήθεια των Στωικών φιλοσόφων

 

«Τι έχει πάντα στον νου του και προσέχει συνεχώς αυτός που θέλει πραγματικά να πετύχει τον Στόχο του και, εκφράζοντας τον βαθύτερο, τον αληθινό εαυτό του, να ζήσει πραγματικά ως Άνθρωπος.

1. Αποφεύγει γενικά τις άσκοπες συγκρίσεις και τις εξ αυτών γκρίνιες, παράπονα, εκνευρισμούς.

2. Αρκείται πάντα σ’ αυτά που έχει, όσα και αν είναι αυτά, σε όλα τα επίπεδα και πτυχές της ύπαρξής του και προσπαθεί πώς να τα αξιοποιήσει καλύτερα.

3. Χρησιμοποιεί πάντα την καθαρή λογική του, στοχεύοντας πάντα σε κάθε περίσταση το πραγματικό και όχι το επιφανειακό συμφέρον του.

4. Λειτουργεί πάντα μέσα από τις δικές του φυσικές ‘προδιαγραφές’, τις οποίες οφείλει να εκφράσει ακέραια, αφού πρώτα τις γνωρίσει καλά και τις ελέγξει.

5. Ξεχωρίζει πάντα σε κάθε περίπτωση τη ζωώδη από την ανθρώπινη φύση του.

6. Δεν ξεχνά ποτέ, σε κάθε περίσταση και συνθήκη, τον αντικειμενικό στόχο της ζωής του.

7. Για κάθε πόνο ή δυστυχία που νιώθει δεν θεωρεί υπεύθυνο και δεν κρίνει κανέναν άλλο παρά μόνον τον εαυτό του.

8. Ξέρει ωστόσο ότι όλα διορθώνονται σε αυτή τη ζωή.

9. Ελέγχει ιδιαίτερα και κάθε στιγμή τις αρνητικές αντιδράσεις της ψυχής του.

10. Έχει μάθει καλά ποιο είναι το βαθύτερο νόημα σε κάποιες από τις πιο παρεξηγημένες σήμερα έννοιες όπως είναι η ψυχαγωγία και η διασκέδαση.

11. Προσπαθεί να αξιοποιεί πάντα δημιουργικά και ωφέλιμα τον χρόνο και τη ζωή που διαθέτει και που του δίδεται σε κάθε περίπτωση.

12. Τέλος, ενισχύει και ενδυναμώνει με κάθε ευκαιρία που του δίδεται στη ζωή του τις λησμονημένες από το σημερινό άνθρωπο, τον πολίτη των σημερινών απάνθρωπων κοινωνιών, τις αιώνιες ανθρώπινες αρετές και αξίες. 

 

Πηγή:

Ρίζος, Γ.Χ. 2002. Διαβάζοντας το βιβλίο: Εισαγωγή στη Φιλοσοφική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία. Ελληνική Εταιρεία Φιλοσοφικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου