Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Διαβάζοντας το βιβλίο: Ροή. Η ψυχολογία της ευτυχίας

του Μιχάι Τσικζεντμιχάι

 

"Η ροή εξετάζει τη διαδικασία που απαιτείται για να κατακτηθεί η ευτυχία μέσα από τον έλεγχο της εσωτερικής ζωής του ανθρώπου".

"Όμως τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να χαίρονται τη ζωή; Ποιες είναι οι εσωτερικές εμπειρίες που την καθιστούν αξιόλογη; Με το βιβλίο αυτό ο ψυχολόγος Μιχάι Τσικζεντιμιχάι δίνει σαφείς απαντήσεις, έχοντας μελετήσει τις καταστάσεις της 'βέλτιστης εμπειρίας': δηλαδή τις καταστάσεις όπου νιώθουμε συγκεντρωμένοι και βαθιά χαρούμενοι.

Οι έρευνες κατέδειξαν ότι μια εμπειρία γίνεται πραγματικά ικανοποιητική όταν ο συνειδητός ν ους βρίσκεται σε ροή: σε μια κατάσταση προσήλωσης τόσο έντονης, που ισοδυναμεί με απόλυτη αφοσίωση σε μια δραστηριότητα. Όλοι μας βιώνουμε εμπειρίες ροής και είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε τα χαρακτηριστικά τους, νιώθουμε δυνατοί, έχουμε τον έλεγχο των καταστάσεων και οι ικανότητές μας λειτουργούν στο έπακρο. Ο χρόνος και διάφορα προβλήματα συναισθηματικής φύσεως εξαφανίζονται, ενώ μας πλημμυρίζει μια υπέροχη αίσθηση υπέρβασης.

Στο βιβλίο του ο Τσικζεντιμιχάι εξηγεί με ποιο τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε αυτή την ευχάριστη κατάσταση, θέτοντας προκλήσεις στον εαυτό μας: αποστολές ή εργασίες που, για το επίπεδο των δυνατοτήτων μας, δεν είναι ούτε πολύ δύσκολες αλλά ούτε και εύκολες. Με τέτοιους στόχους μαθαίνουμε να ελέγχουμε τις πληροφορίες που εντυπώνονται στο συνειδητό μας νου και έτσι βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας, ανακαλύπτοντας τον πραγματικό πλούτο της καθημερινότητας (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

 

"Για να απολαύσει κανείς μια νοητική δραστηριότητα, πρέπει να έχει μπροστά του τις ίδιες συνθήκες που κάνουν ευχάριστη μια σωματική δραστηριότητα. Ακόμα και στη συμβολική σφαίρα απαιτούνται δεξιότητες, υπάρχουν κανόνες, στόχος, αλλά και πρόσβαση σε πληροφορίες. Απαιτείται προσήλωση και αλληλεπίδραση με τις ευκαιρίες, σε επίπεδο αντίστοιχο με τις δεξιότητες του ατόμου.

Στην πραγματικότητα, δεν είναι πολύ εύκολο να επιτευχθεί μια τόσο εύρυθμη νοητική κατάσταση. Αντίθετα με όσα υποθέτουμε, η φυσιολογική κατάσταση του νου είναι το χάος. Χωρίς εκπαίδευση, χωρίς κάποιο αντικείμενο στον εξωτερικό κόσμο να αποσπά την προσοχή μας, δεν μπορούμε να επικεντρώσουμε τις σκέψεις μας παρά μόνο λίγα λεπτά κάθε φορά. Όταν η προσοχή μας συγκροτείται εξαιτίας εξωτερικών ερεθισμάτων, όπως όταν βλέπουμε μια ταινία στην οθόνη ή όταν υπάρχει πολλή κίνηση στους δρόμους, είναι σχετικά εύκολο να προσηλωνόμαστε. Αν το βιβλίο  που διαβάζουμε είναι ενδιαφέρον, συμβαίνει το ίδιο, ωστόσο οι περισσότεροι αναγνώστες αρχίζουν να χάνουν τη συγκέντρωσή τους λίγες μόλις σελίδες παρακάτω και ο νους τους αρχίζει να απομακρύνεται από την πλοκή.»

Πηγή:

Μιχάι Τσικζεντμιχάι. 2009. Ροή. Η ψυχολογία της ευτυχίας. Εκδόσεις Καστανιώτη.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου