Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Άτακτα παιδιά

Ή τρόποι εκτόνωσης του στρες;

 

«Είναι τα παιδιά μας άτακτα ή μήπως όλα αυτά είναι φυσικές προσπάθειες να εκτονώσουν το στρες που αισθάνονται… με τον μοναδικό τρόπο που ξέρουν;

Όταν καταλάβουμε την αντίδραση του στρες, θα δούμε γιατί λέω: ‘Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά’.

Όταν τα παιδιά μας είναι σε υπερένταση, όταν η σαύρα και ο μπαμπουίνος τους χοροπηδούν από τον φόβο τους, όταν δεν έχουν μια μεγάλη σοφή κουκουβάγια για να ενεργοποιήσει τις φυσικές καταπραϋντικές ουσίες του σώματος… ε, λοιπόν, τι ΑΛΛΟ θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι θα κάνουν;

Το στρες ζει στο σώμα.

Η χνουδωτή μικρή κουκουβάγια των παιδιών μας θα γίνει δυνατή και πιο ικανή όταν είμαστε εκεί να της δείξουμε πώς. Τότε είναι που πετυχαίνουμε τον τόσο σημαντικό στόχο μας να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να έχουν ‘ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ’. Και τα παιδιά μας θα το ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ αυτό, επειδή η ζωή δεν είναι πάντα ισορροπημένη. Η ζωή είναι πιο πιθανό να είναι μια σειρά από σκαμπανεβάσματα και δυστυχώς είναι πιθανό για όλους μας ότι θα βιώσουμε δυσκολίες, είτε είναι κακουχίες, αντιξοότητες ή τραγωδίες.

Δεν μπορούμε πάντα να γλιτώσουμε τα παιδιά μας από τέτοιες εμπειρίες, όσο κι αν το θέλουμε» (σελ. 72-73).

«Σοφίες της σοφής κουκουβάγιας

Όταν νιώθουμε ότι απειλούμαστε, το σώμα μας είναι σχεδιασμένο να αντιδράσει.

Η απόκριση αυτή είναι τόσο εγκεφαλική όσο και αντίδραση ολόκληρου του σώματος.

Η κατανόηση της αντίδρασης του σώματος μας επιτρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας αντί να τους κολλήσουμε απλώς την ταμπέλα ότι είναι άτακτα.

Η φυσική μας αντίδραση του στρες είναι θετική. Είναι σχεδιασμένη για να μας βοηθάει να επιβιώνουμε. Αλλά, αν η αντίδραση του στρες πυροδοτείται για μεγαλύτερες περιόδους, μπορεί να βλάψει την υγεία μας- και ειδικά την υγεία των παιδιών μας, ίσως ακόμα και μακροπρόθεσμα» (σελ. 74).

 

Πηγή:

Kate Silverton. 2022. Δεν υπάρχουν άτακτα παιδιά! Ένας καινοτόμος οδηγός για γονείς με παιδιά ηλικίας έως 5 ετών. Εκδόσεις Διόπτρα.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου