Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Διαβάζοντας ένα βιβλίο για τη Θεωρία του Δεσμού

«Παίρνετε αυτό που επιθυμείτε από τις πιο κοντινές σας σχέσεις; Ποια συγκεκριμένα βήματα χρειάζεται να ακολουθήσετε για να αναπτύξετε πιο ευτυχισμένους και πιο υγιείς δεσμούς; Αυτά είναι τα κεντρικά ερωτήματα που η Θεωρία του Δεσμού επιδιώκει να απαντήσει και αυτό το αξιόπιστο εγχειρίδιο σας δείχνει πώς να εφαρμόσετε τις αρχές της θεωρίας στη ζωή σας και τις σχέσεις σας.

 

Εφοδιασμένοι με αποτελεσματικά εργαλεία και στρατηγικές, θα ανακαλύψετε το δικό σας προσωπικό στυλ προσκόλλησης και τον ρόλο που αυτό διαδραματίζει στις σχέσεις σας με τον/ τη σύντροφό σας, τους γονείς, τα αδέρφια και τους κοντινούς σας φίλους. Με γνώμονα την αντιμετώπιση προκλήσεων και την εξερεύνηση δυνατοτήτων για πραγματική αλλαγή, το βιβλίο αυτό παρέχει μια λειτουργική προσέγγιση στην οικοδόμηση στενών, υγιών, μακροχρόνιων σχέσεων» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

Ένα βιβλίο από το οποίο μπορεί κάποιος να αντλήσει πληροφορίες για τη Θεωρία του Δεσμού, να ανακαλύψει το προσωπικό του στυλ προσκόλλησης και να μάθει τον τρόπο θεραπείας.

«Η σταθερή (διαρκής) ασφάλεια στη σχέση προέρχεται από τη συνεχή δουλειά που κάνετε με σκοπό για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας και τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν. Για πολλούς η δουλειά αυτή αποδίδει τα μέγιστα. Αντιλαμβάνεστε το γιατί, διότι έτσι θα αρχίσετε να απολαμβάνετε τις σχέσεις με τους ανθρώπους και να στηρίζεστε σε εκείνους, οπότε πληγωθείτε ή αισθανθείτε μόνοι.

Καθώς μαθαίνετε και αποδέχεστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις που ενεργοποιούν τις αποκρίσεις σας, θα νιώσετε πιο άνετοι να τις καθοδηγήσετε και θα μπορείτε να κάνετε προσεκτικές επιλογές βάσει του οράματος που έχετε για τις σχέσεις σας. Όλα αυτά χρειάζονται κάποια εξάσκηση. Λόγω της σκληρής δουλειάς που κάνετε, ελπίζω και πιστεύω πως θα αντιληφθείτε ότι οι νέες και θετικές σχεσιακές εμπειρίες είναι εφικτές.

Η συναισθηματική ασφάλεια και υποστήριξη προάγουν τη σταθερή σχεσιακή ασφάλεια και πλέον είστε ο καλύτερος σύμβουλος του εαυτού σας αναφορικά με το τι θα χρειαστεί για να την αποκτήσετε. Να θυμάστε πώς για να έχετε μια σωστή συμπεριφορά απέναντι στις σχέσεις σας απαιτείται εμπειρία και πειραματισμός. Ενδεχομένως να διαπιστώσετε ότι εκτιμάτε τη βαθιά και οικεία σύνδεση με ένα άτομο. Ή μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι τρεις καλύτεροί σας φίλοι ικανοποιούν το όραμά σας για διαρκή ασφάλεια. Οι εγκέφαλοί μας είναι προγραμματισμένοι να κάνουν συνδέσεις, αλλά δεν υπάρχει ένα σαφές πρότυπο λειτουργίας. Σας ενθαρρύνω να βρείτε ότι δουλεύει για εσάς» (σελ. 136).

 

Πηγή:

Annie Chen. 2022. Η Θεωρία του Δεσμού. Βιβλίο ασκήσεων για να προάγετε την κατανόηση, να ενισχύσετε την σταθερότητα και να χτίσετε δυνατές σχέσεις. Εκδόσεις Κάθεξις.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου