Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Διαβάζοντας το βιβλίο: «Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι!»

…και καταφέρνουν πάντοτε να μας χαλάνε την ημέρα!

 

«Η ‘φυσιολογική’ ζωή δεν είναι πάντα μια ‘ικανοποιητική’ ζωή.

‘Θεέ μου, δώσε μου το κουράγιο να αλλάξω αυτό που μπορώ να αλλάξω, την καρτερικότητα να αποδεχτώ αυτά που δεν μπορώ να αλλάξω και τη σοφία να καταλαβαίνω τη διαφορά’ προσεύχονται οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί στις συναντήσεις τους. Οι περισσότεροι βέβαια την πατάμε στο τρίτο σκέλος, καθώς προσπαθούμε να αλλάξουμε πράγματα τα οποία είτε δεν αλλάζουν είτε δεν αξίζουν τον χρόνο και την ενέργεια που ξοδεύουμε για τη λύση τους.

Η επιτυχής αντιμετώπιση τόσο των σημαντικών δυσάρεστων γεγονότων, όσο και των καθημερινών ενοχλητικών καταστάσεων προϋποθέτει την ικανότητα μας να συνομιλούμε λογικά και σε ήπιους τόνους με τον εαυτό μας και να διαθέτουμε την ψυχραιμία, που μας επιτρέπει να κάνουμε ένα time-out,  για να δώσουμε απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως είναι οι ακόλουθες:

Μπορώ να κάνω κάτι άμεσα, για να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα;

Αξίζει τον κόπο να επενδύσω τόσον χρόνο κι ενέργεια για να το επιλύσω;

Με ποιον τρόπο με βοηθά η παρούσα συμπεριφορά μου να αντιμετωπίσω το πρόβλημα;

Τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό μου, εάν συνεχίσω να είμαι σε ένα στάδιο παραφροσύνης ή κατάθλιψης;

Πόσον χρόνο μπορώ να παραμείνω σε αυτή την κατάσταση χωρίς επιπτώσεις στην υγεία μου;

Τι έχω μάθει από το συγκεκριμένο πάθημα;

Τι καλό βλέπω σε όλα αυτά;

Το βιβλίο έχει ως σκοπό να εμπνεύσει, αλλά και να εκπαιδεύσει. Κατ’ αρχάς, παρουσιάζεται η μέθοδος ‘Ρο’, ένα απλό μα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης προβλημάτων και διαχείρισης του στρες. Εν συνεχεία, ο συγγραφέας περιγράφει με άφθονο χιούμορ, πρωτοτυπία και ευρηματικότητα μια ημέρα του ‘Δάνου Αγχώτη’, ενός σύγχρονου Δον Κιχώτη, απόφοιτου της μεθόδου ‘Ρο’, ο οποίος δοκιμάζει να εφαρμόζει τη θεωρία στην πραγματική ζωή. Ο Δάνος αντιμετωπίζει με θάρρος και στωικότητα τα θηρία και τους δράκους (τους ηλίθιους) του σύγχρονου κόσμου: τον/ την παρτενέρ που μπήκε πρώτος/-η στην τουαλέτα, τον γεματούλη στο ασανσέρ, την κυκλοφορία στον δρόμο, το αφεντικό και τον δυσαρεστημένο πελάτη στη δουλειά, αλλά και το πιο δύσκολο άτομο από όλους: τον εαυτό του και τις παράλογες απαιτήσεις του…

Η διάθεση για χιούμορ, αλλά και η αποφασιστικότητα, η αφοσίωση στον στόχο του και ο προσεκτικός σχεδιασμός ενός τρόπου δράσης για την κατάκτηση του στόχου του διακρίνουν τον ήρωά μας από τους κοινούς θνητούς» (από το οπισθόφυλλο).

Ένα βιβλίο το οποίο ασχολείται με το στρες: ποιες είναι οι σύγχρονες πηγές στρες, ποιες είναι οι επιπτώσεις του στρες και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε…

«Δεν μπορούμε πάντοτε να προσαρμόζουμε τις καταστάσεις στα μέτρα μας, μπορούμε όμως πάντοτε να προσαρμόζουμε τη διάθεσή μας στις καταστάσεις» (σελ. 101).

«Προσδοκείτε το απροσδόκητο, προβλέψτε το απρόβλεπτο, περιμένετε το αναπάντεχο» (σελ. 173).

 

Πηγή:

Ροδαφηνός, Α. 2005. Οι ηλίθιοι είναι ανίκητοι! …και καταφέρνουν πάντοτε να μας χαλάνε την ημέρα! Αυτοέκδοση.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου