Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Εξομολογήσεις γυναικών για το σεξ




«Πολλά γράφτηκαν για τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Πολλές έρευνες και ερμηνείες από πολλούς ειδικούς (κυρίως άντρες). Τώρα, οι γυναίκες, με τα αποκαλυπτικά γράμματά τους, κλείνουν την πόρτα στην περίοδο των ερμηνειών από άλλους και ανοίγουν τη δική τους πόρτα- αυτήν που ήταν για αιώνες κλειστή από την αντρική ‘υπεροχή’. 


Ένας ολόκληρος άγνωστος κόσμος, γεμάτος από τα πιο ευφάνταστα και δημιουργικά σεξουαλικά όνειρα, με μια απρόσμενη δυναμική – τη γυναικεία δυναμική- έρχεται να κατακτήσει το ιστορικό δικαίωμα του να έχει τον δικό του λόγο, να εκφράσει και να πραγματοποιήσει τις δικές του πολύπλευρες επιθυμίες, γύρω από το σεξ, τον έρωτα και τις σχέσεις των δύο φύλων. ‘Η αποκάλυψη αυτή τρομάζει’, είπαν μερικοί- και είχαν δίκιο.

Και τώρα τι γίνεται; Πώς θα αντιδράσει η πατριαρχική κοινωνία; Θα σπεύσει να ‘θεραπεύσει’ μήπως αυτές τις γυναίκες με τις ‘παράνομες’ επιθυμίες; Θα προσπαθήσει μήπως να τις ‘σώσει’; Κατά τα φαινόμενα, δύο λύσεις έχει μπροστά του ο κόσμος των αντρών;

-‘Η να καταστρέψει, να εξαφανίσει αμέσως αυτό το βιβλίο- αποκάλυψη, διατηρώντας τα ‘προνόμιά’ του για όσον καιρό ακόμα μπορεί.

‘Ή να το κάνει ευαγγέλιο στη νέα- την ισότιμη ερωτική του συμπεριφορά».
(Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Ένα βιβλίο που γράφτηκε τη δεκαετία του 1980 και ακόμη και σήμερα μας ακούγεται αρκετά τολμηρό. Τελικά, έχουμε προχωρήσει και έχουμε γίνει μια ισότιμη κοινωνία με ισότιμες σχέσεις ή τα κατάλοιπα του παρελθόντος μας ακολουθούν;

Από τον πρόλογο του βιβλίου:

«Γράμματα από γυναίκες… Έχω στοίβες στο γραφείο μου. Γεμάτο καθημερινά το γραμματοκιβώτιό μου. Με συγκινούν, με εξοργίζουν, με κάνουν να γελάω, με κάνουν να κλαίω, με γεμίζουν άγχος. Με ρωτούν ή με κάνουν να αναρωτιέμαι. Με καταπιέζουν. Κοντολογίς με προκαλούν και για αυτό τα αγαπάω τόσο πολύ. Πραγματικά, έχω παρατηρήσει πως στη ζωή μου είναι η μη εγκατάσταση σε έναν συγκεκριμένο χώρο που με κάνει να προοδεύω, που με πλουτίζει, με κάνει ευτυχισμένη. 

Τα γράμματα αυτού του βιβλίου δεν απευθύνονται σε μένα. Απευθύνονται στο F Magazine, στάλθηκαν εξαιτίας μιας έρευνας για τη σεξουαλικότητα των γυναικών στη Γαλλία».
Πώς ονειρεύονται και πώς ζούνε τη σεξουαλικότητά τους οι Γαλλίδες σήμερα. Η γεύση ή η στέρηση από ‘νόμιμες’ και ‘παράνομες’ επιθυμίες.



Βιβλίο:
Εξομολογήσεις γυναικών για τον έρωτα και το σεξ. Προλογίζει η Μαρί Καρντινάλ. Αθήνα, Θυμάρι, 1984. Η πολύκροτη έρευνα του “F” Magazine.
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου