Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Η σεξουαλική δυσλειτουργία μοιάζει με ορό της αλήθειας


«Στο σεξ, οι άντρες λειτουργούν μηχανιστικά, δίνοντας στη σύντροφό τους την εντύπωση ότι η πράξη αυτή δεν συνδέεται με συναίσθημα. Αυτό που δεν ξέρουν οι άντρες ότι έτσι αποδυναμώνουν τη θέση τους στο παιχνίδι των σχέσεων. Εκτός αυτού, χάνουν μια σημαντική ευκαιρία να έχουν τον εαυτό τους πιο καθαρά. 

Όταν ένας άντρας βλέπει τη γυναίκα σαν αντικείμενο, είναι πολύ φυσικό να αντιμετωπίζει τη σεξουαλικότητά του ως απλή στυτική ικανότητα που δεν έχει καμιά σχέση με τη διεργασία, τις ευαισθησίες και τα συναισθήματά του.    
      
Ο παραδοσιακός άντρας κάνει έρωτα μηχανιστικά. Για αυτόν, όλοι οι γυναικείοι κόλποι είναι ίδιοι, ενώ οι σεξουαλικές επιδόσεις του συνδέονται μόνο με τις ανάγκες κα τα ένστικτά του. Βλέπει τον εαυτό του ως σεξουαλική μηχανή –το πέος του δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εξάρτημα- και τις γυναίκες ως σκεύη ηδονής που τον βοηθούν να χαλαρώσει. Αντίθετα, για τον άντρα, που αγαπάει πραγματικά τη σύντροφό του, η σεξουαλικότητα του δίνει νόημα όχι μόνο στον ίδιο, αλλά και στη σχέση του.


Τα βασικά στοιχεία του καλού σεξ είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και έλξη. Όταν υπάρχουν αυτά, οι εραστές χαλαρώνουν και δίνονται ο ένα στον άλλο με μεγαλύτερη άνεση. Όταν ο άντρας διαισθάνεται ότι κινδυνεύει ή ότι δεν νιώθει έλξη για τη σύντροφό του, το σώμα του αντιδρά, ακόμα κι αν νομίζει ότι θέλει να κάνει έρωτα μαζί της» (σελ. 214-215).


Όταν υπάρχουν στόχοι, κρυφοί ή φανεροί όπως εκείνοι μιας γυναίκας που χρησιμοποιεί τη σεξουαλικότητά της για να ελέγξει τον σύντροφό της ή που είναι θυμωμένη και καλύπτεται πίσω από ένα προσωπείο καλοσύνης, το πέος ‘’ξέρει’’ και αντιδρά με φόβο, ένταση και διάθεση απομόνωσης. Στην ιατρική, οι αντιδράσεις αυτές χαρακτηρίζονται ως δυσλειτουργίες. Στην πραγματικότητα, όμως, οφείλονται στο ότι ο άντρας δεν έχει συνείδηση των αντιδράσεών του ή δεν ακούει αυτό που του λέει ο εαυτός του. Χωρίς να το συνειδητοποιεί, ο άντρας κουβαλάει στο κρεβάτι τη διεργασία του, με αποτέλεσμα η ανάγκη για άσκηση ελέγχου, ο φόβος ότι θα αποτύχει ή θα απορριφθεί και η δυσαρέσκεια απέναντι στη σύντροφό του να μεταφράζονται σε σεξουαλική δυσλειτουργία. 

Αναπόφευκτα, τα απωθημένα συναισθήματα και κίνητρα των δύο φύλων εκδηλώνονται στο κρεβάτι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα σεξουαλικά προβλήματα, αλλά και σύγχυση σχετικά με το πώς βλέπουν τη σχέση τους. Το υπερτροφικό «εγώ» ενός άντρα και η ανάγκη του για υψηλές επιδόσεις μετατρέπει μια δυνητικά απελευθερωτική σεξουαλική αντίδρασή του σε απειλή που η γυναίκα πρέπει να αντιμετωπίσει. 


Λόγω του θυμού και του φόβου που πολλές γυναίκες νιώθουν για τους άντρες, αλλά και των μεθοδεύσεων που χρησιμοποιούν για να τους πλησιάσουν, οι άντρες έχουν διάφορες σεξουαλικές αναστολές. Η ανάγκη τους για υψηλές επιδόσεις τους παρακινεί να υπερνικήσουν το ένστικτο αυτοσυντήρησης με καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους και τη σχέση τους» (σελ. 212-216).    


Goldberg Herb. (2008). Όσα δεν ξέρουν οι άντρες… για τις γυναίκες, τις σχέσεις και τον έρωτα. Αθήνα: Κριτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου