Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Οι πρώτες λευκές τρίχες… να μελαγχολήσω ή μήπως να το δω θετικά;


Συνήθως, για την πλειονότητα των ανθρώπων κάποιες λευκές τρίχες ή οι πρώτες ρυτίδες, αποτελούν εκείνα τα πρώιμα σημάδια που σαν καμπανάκι μας θορυβούν, κάνοντάς μας να μελαγχολούμε για τον χρόνο που φεύγει και δε γυρίζει πίσω. Από πολύ μικρή ηλικία, στα πλαίσια της κοινωνικοποίησής μας μαθαίνουμε πολύ καλά ότι όπως όλοι έτσι κι εμείς, θα μεγαλώσουμε και θα γεράσουμε…

Γιατί, λοιπόν, αρνούμαστε να μεγαλώσουμε κι επιθυμούμε διακαώς να σταματήσουμε και να παγώσουμε τον χρόνο σε μια συγκεκριμένη ηλικία της νιότης μας; Τρομάζουμε μπροστά στη θέα των γκρίζων μαλλιών ή κάποιων ρυτίδων έκφρασης στο πρόσωπό μας. Ντρεπόμαστε για αυτά τα σημάδια που μαρτυρούν σιωπηλά την ηλικία μας. Η ντροπή αυτή δεν είναι διόλου τυχαία, αλλά σχετίζεται με τον τρόπο που τα ΜΜΕ προβάλλουν τον σύγχρονο άνθρωπο. 

Πετυχημένη γυναίκα θεωρείται η αψεγάδιαστη, η όμορφη και η υπερβολικά αδύνατη, η γυναίκα που δεν ντρέπεται να υποβληθεί σε αμέτρητες χειρουργικές επεμβάσεις, προκειμένου να κατακτήσει την τέλεια ομορφιά. Πολλές μάλιστα διασημότητες δε ντρέπονται καθόλου να μιλήσουν για τα μπότοξ ή τη λιπογλυπτική σώματος, τα λίφτινγκ ή και για άλλες επεμβάσεις στις οποίες έχουν υποβληθεί. Για τους άνδρες τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, μιας και η κοιλίτσα ή οι ρυτίδες θεωρούνται ακόμη γοητεία. Αν κ τα τελευταία χρόνια υπάρχει ξεκάθαρα μια τάση που ακολουθεί τα γυναικεία πρότυπα. Έτσι, κυκλοφορούν στην αγορά βαφές μαλλιών για άνδρες, προϊόντα περιποίησης σώματος και καλλυντικά που προσομοιάζουν στα γυναικεία, μέθοδοι αποτρίχωσης λέιζερ κ.ο.κ. Τα παραπάνω γεγονότα φανερώνουν ότι γενικότερα επικρατεί ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης του άνδρα. 


Όλη αυτή η μόδα της εποχής διαμορφώνει τις αντιλήψεις της κοινής γνώμης και ο μέσος άνθρωπος πλέον αν δεν καταφέρνει να υπακούει στις επιταγές αυτής της μόδας, δηλαδή να είναι άψογος εξωτερικά, τότε νιώθει μειονεκτικά, κενός, περιθωριοποιημένος.
Πενθούμε, λοιπόν, όταν ξεπροβάλλει μια λευκή τρίχα ή μια ρυτίδα και η κρίση των σαράντα έχει πλέον μετακινηθεί σε πολύ μικρότερες ηλικίες. Ξεχνούμε ότι τα χρόνια που έρχονται δεν είναι εχθροί μας, αλλά περίοδοι χρονικών διαστημάτων κατά τη διάρκεια των οποίων μπορούμε να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται προκειμένου να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα. Ξεχνούμε να ζούμε με όραμα για το μέλλον και αντί να αναπολούμε με γλυκιά νοσταλγία τις στιγμές που πέρασαν, προσπαθούμε να μη τις θυμόμαστε. Κι όμως, τα χρόνια που πέρασαν και όσα ζήσαμε μας έχουν μεταβάλλει σε αυτούς που είμαστε σήμερα. 


Γιατί τόση ματαιοδοξία και ματαιοπονία ταυτόχρονα; Προφανώς, γιατί δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε και να αντιληφθούμε ότι αυτό που μετράει περισσότερο δεν είναι η εξωτερική ομορφιά, αλλά η εσωτερική, η ομορφιά της ψυχής μας… Η καλλιέργεια της ψυχής συνεπάγεται καλοσύνη και αγάπη για εμάς τους ίδιους αλλά για τους συνανθρώπους μας. Η καλλιεργημένη ψυχή βρίσκει ομορφιά στη ρυτίδα, γιατί ξέρει ότι αυτό που είναι πολυτιμότερο στη ζωή δεν είναι τίποτε άλλο από τις αναμνήσεις!

Οι αναμνήσεις είναι ολότελα δικές μας και κανείς δε μπορεί να μας τις κλέψει. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, να φτιάχνουμε όμορφες αναμνήσεις για να μας συντροφεύουν στο μέλλον. Και πώς θα φτιάξουμε όμορφες αναμνήσεις; Πολύ απλά, με το να στολίζουμε το πρόσωπό μας αντί με μπότοξ και μακιγιάζ με ένα χαμόγελο. Και τότε θα δείχνουμε και θα είμαστε πολύ πιο όμορφοι! Με μια γλυκιά μας κουβέντα μπορούμε να απαλύνουμε τον πόνο των άλλων, με ένα χάδι, μια αγκαλιά να δώσουμε κουράγιο, να είμαστε δοτικοί, γιατί όταν κι εμείς θα έχουμε ανάγκη από κουράγιο δε θα μπορέσουμε να πάρουμε αν πρώτα δεν έχουμε δώσει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου