Κυριακή 10 Μαρτίου 2019

Πώς να αποφύγετε τον θάνατο μιας ερωτικής σχέσης;


 Σε κάθε ερωτική σχέση, συναντιούνται δύο τελείως διαφορετικοί άνθρωποι, που ο καθένας φέρει τη δική του νοοτροπία και τον δικό του τρόπο σκέψης και ανάλυσης των προβλημάτων και των γεγονότων της καθημερινότητας, αλλά και των καταστάσεων. Ο τρόπος που έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε, να αναλύουμε και να φιλτράρουμε όλα όσα ζούμε επηρεάζει τις επιλογές μας, τις αποφάσεις μας και εν τέλει την αλληλεπίδρασή μας με τους σημαντικούς Άλλους.   

Ένα μέρος των προβλημάτων που εμφανίζονται στις συντροφικές σχέσεις σχετίζεται με τον αρνητικό ή δυσλειτουργικό τρόπο σκέψης των συντρόφων. Αυτός ο εσφαλμένος τρόπος σκέψης μπορεί να προκαλέσει παρεξηγήσεις και συγκρούσεις, που έχουν ως συνέπεια την εκδήλωση ενός συνόλου αρνητικών συναισθημάτων. Η απογοήτευση εξαιτίας της ματαίωσης των προσδοκιών μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά συμπεράσματα σχετικά με τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου, αλλά και της σχέσης. Τα άτομα αυτά έχουν αυξημένες πιθανότητες να υποπέσουν στην παγίδα του διαβάσματος της σκέψης, μπαίνοντας σε έναν φαύλο κύκλο επίθεσης και ανταπόδοσης των πυρών. Συνήθως, η παρεξήγηση δε γίνεται αντιληπτή, με αποτέλεσμα να κάνουν λανθασμένες ερμηνείες και να τις αποδίδουν σε λανθασμένα αίτια. 


Λόγου χάρη φανταστείτε ένα ζευγάρι όπου ο άνδρας εργάζεται πολλές ώρες την ημέρα και η γυναίκα ασχολείται με τα οικιακά. Ερχόμενος από τη δουλειά, όταν η σύντροφος του ζητά να βγουν για διασκέδαση εκείνος δυσανασχετεί και εκφράζει έντονα τη δυσαρέσκειά του, λέγοντας ότι είναι κουρασμένος. Εκείνη, όμως, εκλαμβάνει την αντίδρασή του ως συνέπεια της φθοράς της σχέσης και κυρίως σκέφτεται ότι πλέον δεν είναι ποθητή ή είναι βαρετή για αυτόν, κάτι το οποίο φυσικά δεν ισχύει. Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές την κάνουν να κλειστεί στον εαυτό της και να απομακρυνθεί από τη σχέση της, αντί να το συζητήσει. Αυτός ο τρόπος ερμηνείας της κατάστασης λειτουργεί ως ένα εμπόδιο για την εξέλιξη της σχέσης.  

Η ανάγνωση του μυαλού οδηγεί επίσης σε παρερμηνείες, καθώς η κατανόηση εξαρτάται από το σύστημα κωδικοποίησης του καθενός που διαφέρει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό από το σύστημα του άλλου. Οι παρερμηνείες που κάνει το άτομο μπορεί να το οδηγήσουν σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία, με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστάσεις, τις οποίες θα επιθυμούσε να αποφύγει. Όταν λέμε αυτοεκπληρούμενη προφητεία εννοούμε μια συνήθως αρνητική σκέψη, η οποία μας κυριεύει και ενώ στην πραγματικότητα προσπαθούμε να την αποφύγουμε, αυτή πραγματοποιείται με τη δική μας ασυνείδητη συνέργεια. Δηλαδή ο χειρότερος εφιάλτης μας παίρνει σάρκα και οστά εξαιτίας μας. 

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία θα μπορούσε να είναι μια φοβία μας σχετικά με την κατάληξη της ερωτικής μας σχέσης. Για παράδειγμα, ξεκινώντας μια νέα σχέση θεωρούμε ότι θα έχει σύντομη ημερομηνία λήξης και αντί να παλέψουμε ώστε να λύσουμε μια παρεξήγηση και να προσπαθήσουμε για αυτή τη σχέση, παραιτούμαστε και το αποτέλεσμα είναι ο χωρισμός. Ο χωρισμός έρχεται ως φυσικό αποτέλεσμα, εφόσον ο σύντροφός μας λαμβάνει το μήνυμα από εμάς ότι για να έχουμε παραιτηθεί σημαίνει ότι και δεν ενδιαφερόμαστε για αυτή τη σχέση.  
Ένας ακόμα εσφαλμένος τρόπος σκέψης είναι η απόδοση συμβολικών νοημάτων, που μπορεί να οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις εξαιτίας της υπερβολικής στρέβλωσης της κατάστασης. 

Πρόκειται για λανθασμένη απόδοση των αιτιών μιας κατάστασης, όπως λόγου χάρη, ο σύντροφος φέρνει ένα μπουκέτο με λουλούδια για να το προσφέρει ως δώρο, όμως, η σύντροφος αντί να χαρεί που τη σκέφτηκε, δυσαρεστείται, καθώς αποδίδει τη συγκεκριμένη πράξη όχι στα αγνά του συναισθήματα, αλλά στο ότι αποσκοπεί να καλύψει ένα φλερτ ή μια απιστία ή να ζητήσει μια χάρη. Η πράξη αυτή αντί να φέρει χαρά και αρμονία στη σχέση, έχει ως αποτέλεσμα να φέρει συγκρούσεις και εντάσεις και μάλιστα χωρίς να μπορούν να ερμηνευθούν τα αίτια αυτών των συγκρούσεων από τον σύντροφο. Επειδή όλες αυτές οι σκέψεις συμβαίνουν παρασκηνιακά και δεν εξωτερικεύονται, δεν υπάρχει σωστή επικοινωνία και για αυτό το ζευγάρι οδηγείται σε ρήξη, δίχως να μπορεί να αντιληφθεί το γιατί.  


Επομένως, ένα από τα κύρια αίτια που πυροδοτούν την εμφάνιση προβλημάτων σε μια συντροφική σχέση είναι ο αρνητικός τρόπος σκέψης, που οδηγεί σε παρεξηγήσεις και συγκρούσεις. Η ανάγνωση του μυαλού και η εσφαλμένη αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο της σχέσης. Συνεπώς, είναι στο χέρι μας το να προλάβουμε και να σώσουμε την ερωτική μας σχέση και αυτό μπορεί να γίνει με την προσπάθεια μιας πιο ουσιαστικής και βαθύτερης επικοινωνίας με τον σύντροφό μας.
Για παράδειγμα, στην πρώτη περίπτωση όπου η σύντροφος θεωρεί ότι είναι πλέον βαρετή και μη ποθητή, αντί να βυθίζεται σε τέτοιου είδους αρνητικές σκέψεις, θα έπρεπε να εξωτερικεύσει και να εκφράσει τα συναισθήματά της και τις σκέψεις της. Έτσι, αντί να στηρίζεται στις υποθέσεις της, η βαθύτερη και ειλικρινή επικοινωνία θα τη βοηθούσε να αντιληφθεί καλύτερα τα συναισθήματα του συντρόφου της. 


Στη δεύτερη περίπτωση, αν η σύντροφος εξωτερίκευε τις φοβίες της για το επικείμενο ναυάγιο της σχέσης, αφενός θα είχε η ίδια περισσότερη αυτογνωσία για τον τρόπο που σκέφτεται και αφετέρου ο σύντροφός της θα είχε περισσότερη αντίληψη για τα αίτια της μη προσπάθειας της συντρόφου στη σχέση. 

Στην τρίτη περίπτωση, η σύντροφος θα μπορούσε η ίδια να εντοπίσει και να διαπιστώσει τον κακοπροαίρετο τρόπο σκέψης της, αλλά και να δοθεί η ευκαιρία από τον σύντροφό της να της εξηγήσει ότι σκέφτηκε εσφαλμένα για αυτόν. 

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι ο δυσλειτουργικός τρόπος σκέψης μοιάζει με ένα άτυπο δικαστήριο, όπου καταδικάζουμε τον σύντροφό μας δίχως να του δώσουμε τη δυνατότητα να απολογηθεί.     

Οι συνεχείς συγκρούσεις και εντάσεις αποτελούν μια ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση και ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και από τις δύο πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να αναρωτηθεί ο κάθε σύντροφος πώς ο δικός του τρόπος σκέψης επηρεάζει τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, στη συνέχεια να εντοπίσει τα σφάλματα που συνδέονται με τον τρόπο σκέψης του και να προσπαθήσει να εκφράζει όλα όσα αποτελούν αίτιο των παρεξηγήσεων, των διαστρεβλώσεων ή των σφαλμάτων. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου