Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Διαβάζοντας... Όλιβερ Τουίστ

Μια συγκινητική και δραματική ιστορία με αίσιο όμως τέλος του σπουδαίου μυθιστοριογράφου Καρόλου Ντίκενς, τόσο αληθινή όσο η ίδια η ζωή! Ο Ντίκενς δεν ωραιοποιεί τα πράγματα, δε ντύνει την αλήθεια με το ψέμα, δεν κρύβει, ούτε κατασκευάζει μια ιστορία ηρώων που ζουν σε έναν γυάλινο κόσμο προστατευμένο από την κυνικότητα και τη σκληρότητα της ζωής, την ωμή βία, τις κοινωνικές αντιθέσεις, την ανοχή, τη φτώχεια, την ανισότητα, την περιθωριοποίηση, την αλλοτρίωση από την κοινωνία και από τον ίδιο τον εαυτό του ατόμου. Θίγει καίρια ζητήματα που έχουν απασχολήσει τους κοινωνικούς φιλοσόφους από τις απαρχές σχηματισμού των πόλεων, όπως λόγου χάρη πλούτος- φτώχεια, μόρφωση - παιδεία, υψηλή – χαμηλή κοινωνική τάξη, τα δικαιώματα του ανθρώπου κοκ. 

 


Υπογραμμίζει επίσης, το πώς οι αντιξοότητες και η άδικη μοίρα δεν είναι σε θέση να επενεργούν για πάντα, αλλά μπορούν να αντιστραφούν. Όπως ο ίδιος ο Ντίκενς είχε πει «με τις περιπέτειες και τη δυστυχισμένη ζωή του μικρού Όλιβερ, θέλησα να αποδείξω ότι το πνεύμα του καλού καταφέρνει πάντα να υπερνικά κάθε αντίξοη περίσταση και τελικά να θριαμβεύει».   

 


Ίσως, οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε παρακολουθήσει την ομώνυμη ταινία στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση ή την παράσταση στο θέατρο, αλλά πάντα η ανάγνωση ενός βιβλίου αποτελεί μια τελείως ξεχωριστή εμπειρία, μάλλον επειδή η ανάγνωση γίνεται σε πιο αργούς χρόνους και ρυθμούς και έτσι μας επιτρέπει να σκεφτούμε περισσότερο ή με τη φαντασία μας να ταξιδεύουμε στον χώρο και στον χρόνο της εποχής που διαδραματίζεται η ιστορία.


Το βιβλίο που έπεσε στα χέρια μας είναι το “Oliver Twist”, του Charles Dickens, το οποίο είναι γραμμένο σε απλοποιημένα αγγλικά από τον Kevin Windell, όπου μαθητές της Α’ και Β’ κανονικής μπορούν να το απολαύσουν με άνεση και να έρθουν σε επαφή με το εν λόγω έργο κι έτσι να αποκομίσουν τα μηνύματα που ο Ντίκενς προσπαθεί να περάσει. Είναι ένα ευκολοδιάβαστο βιβλίο, εύληπτο και ενδιαφέρον, για αυτό αξίζει να το ψάξετε και να το βρείτε. Είναι όλο εικονογραφημένο σε γυαλιστερό χαρτί, ενώ υπάρχει λεξιλόγιο για τις άγνωστες λέξεις, αλλά και κάποιες ερωτήσεις για την κατανόηση, οπότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως εργαλείο μάθησης από τους καθηγητές αγγλικών ή και τους γονείς που γνωρίζουν αγγλικά. 

 

Charles Dickens. (2001). Oliver Twist. Fekkas Classics. 

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc. 

 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου