Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Το νόημα της ζωής το δίνει ο θάνατος (Irvin Yalom- Ίρβιν Γιάλομ)


Ο θάνατος, το νόημα της ζωής και η ελευθερία, κατά τον Γιάλομ


«Δεδομένου ότι ο θάνατος κατέχει τόσο κεντρική θέση στην ύπαρξή μας, δεδομένου ότι ζωή και θάνατος αλληλοεξαρτώνται, πώς είναι δυνατόν να τον αγνοήσουμε; Οι άνθρωποι έχουν συνειδητοποιήσει από το ξεκίνημα της καταγεγραμμένης σκέψης πως όλα ξεθωριάζουν και σβήνουν, πώς φοβόμαστε αυτό το σβήσιμο, και πώς πρέπει να βρούμε τρόπο να ζήσουμε, παρά τον φόβο και παρά το σβήσιμο» (σελ. 159). 


«Περιέγραψα τέσσερα θεμελιώδη δεδομένα της ύπαρξης: τον θάνατο, την απομόνωση, την έλλειψη νοήματος, την ελευθερία, τα οποία, όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι μαζί τους, προκαλούν βαθύτατο άγχος. Αυτό που συνδέει την ‘ελευθερία’ με το άγχος δεν είναι διαισθητικά προφανές, γιατί με την πρώτη ματιά η ‘ελευθερία’ φαίνεται να περιέχει μόνο θετικές συνυποδηλώσεις. Άλλωστε ολόκληρη η πορεία του δυτικού πολιτισμού δεν καθορίστηκε από τη λαχτάρα και τους αγώνες για πολιτική ελευθερία; Κι όμως, η ελευθερία έχει μια σκοτεινή πλευρά. Αν τη δει κανείς από την άποψη της αυτοδημιουργίας, της επιλογής, της βούλησης και της δράσης, η ελευθερία είναι ψυχολογικά σύνθετη και διαποτισμένη με άγχος» (σελ. 172).

«Παρόλο που η λέξη ελευθερία είναι απούσα από τις θεραπευτικές συνεδρίες και από τα εγχειρίδια ψυχοθεραπείας, τα παράγωγά της –η ευθύνη, η βούληση, η επιθυμία, η απόφαση- είναι περίοπτοι θαμώνες κάθε ψυχοθεραπευτικής απόπειρας» (σελ. 173).

Απόσπασμα από το βιβλίο του Ίρβιν Γιάλομ:
Yalom, Irvin. (2004). Το δώρο της ψυχοθεραπείας. Αθήνα: εκδόσεις ΑΓΡΑ.
   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου