Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Αρνητικές συμπεριφορές ζευγαριού

https://www.youtube.com/watch?v=EZJMqixDJ5E





Ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο: Ενισχυμένη Γνωστική- Συμπεριφορική Θεραπεία Ζευγαριών
Των  Epstein & Baucom

«Οι σύντροφοι εκδηλώνουν αρνητική συμπεριφορά γιατί δεν αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις της συμπεριφοράς τους. Οι τραυματικές αρνητικές συμπεριφορές επιδρούν στη σχέση υπονομεύοντας τις παραδοχές περί εμπιστοσύνης, ασφάλειας, προβλεψιμότητας και ελέγχου, εκνευρίζοντας τον σύντροφο, δημιουργώντας αρνητική ατμόσφαιρα, που διαπερνά κάθε άλλη συμπεριφορά και επικοινωνία μέσα στη σχέση, ή μειώνοντας την αυτοεκτίμηση του συντρόφου. Οι σύντροφοι αντιδρούν στην αρνητική συμπεριφορά με απομάκρυνση, με ανταπόδοση, ή με προσπάθεια να αναπροσανατολίσουν τη συναλλαγή σε μια θετική κατεύθυνση» (Epstein & Baucom, 2005: 93-95).

Η κατανόηση του ρόλου των αρνητικών συμπεριφορών στην κρίση μιας σχέσης και η εφαρμογή αποτελεσματικών παρεμβάσεων μπορούν να σώσουν τη σχέση.
«Η αντιμετώπιση των αρνητικών συμπεριφορών με ευγενικό τρόπο είναι απαραίτητη για να υπάρξει μετέπειτα ικανοποίηση από τη σχέση». 


«Αρνητική αμοιβαιότητα είναι η τάση κατά την οποία η αρνητική συμπεριφορά εκ μέρους του ενός συντρόφου ακολουθείται από αρνητική συμπεριφορά του άλλου».

«Οι μεγάλες πράξεις εκδήλωσης αγάπης μπορεί να είναι σημαντικές για την αναζωογόνηση του ζευγαριού ή για να θέσουν τέλος σε πρότυπα αρνητικής αλληλεπίδρασης».

«Οι σύντροφοι αναλαμβάνουν ευθύνες για τη διασφάλιση της ομαλής εξέλιξης της σχέσης, αποφεύγουν τα αρνητικά συναισθήματα και δείχνουν αφοσίωση στον σύντροφο και στη σχέση τους. Η κατανομή των αρμοδιοτήτων μέσα στη σχέση πρέπει να φαίνεται δίκαιη και στους δύο και να αφήνει χρόνο για την επιδίωξη προσωπικών στόχων». 

(Epstein & Baucom, 2005: 93-95)
 


Epstein, N.B. & Baucom, D.H. (2005). Ενισχυμένη Γνωστική- Συμπεριφορική Θεραπεία Ζευγαριών. Αθήνα: Πατάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου